Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Dorin Drăguțanu, despre rezultatele emiterii închise a acțiunilor ”Băncii de Economii”: Nu este o decizie ideală

2 sep. 2013,, 12:03   Economie
6790 0
Foto: tribuna.md
La sfîrșitul lunii august s-a confirmat presupunerea experților referitoare la aceea că statul intenționează să cedeze controlul asupra ”Băncii de Economii” acționarilor minoritari.

Amintim că, la începutul lunii august, a fost convocată adunarea extraordinară a acționarilor ”Băncii de Economii” (BEM), la care a fost examinată o singură chestiune: emiterea închisă a acțiunilor băncii în sumă de 80,24 mil. lei (6,3 mil. dolari SUA). Forma închisă de desfășurare a adunării (prin corespondență) permite neconvocarea acționarilor și nu presupune discutatarea problemelor, ci doar obținerea votului în scris, la distanță.

Volumul emiterii de acțiuni a trezit nedumerirea experților, deoarece această sumă este insuficientă pentru a majora capitalul băncii pînă la necesarul de 200 mil. lei. Tot atunci, s-a estimat că volumul emiterii a fost calculat astfel, încît să fie modificată cota statului și cea a acționarilor minoritari, însă statul să nu piardă pachetul de acțiuni de blocare, în cazul în care va refuza să participe la emitere.

În discuții private reprezentanții Guvernului, de asemenea, nu au exclus o asemenea situație. Aceștea au menționat că Guvernul este dispus să aloce 200 mil. lei pentru completarea capitalului băncii, însă acționarii minoritari au blocat această decizie, motivînd prin faptul că statul, care deține pachetul de control (56,1%), deja s-a manifestat ca un manager ineficient, de aceea nu văd sensul salvării băncii cu păstrarea actualei gestiuni.

Astfel, statul a ecdat pachetul de control al acțiunilor de la ”Banca de Economii” acționarilor minoritari, reieșind din faptul că aceștea vor soluționa problema capitalizării băncii. Însă, înițial, plaurile privind soarta BEM erau cu totul altele. Pe parcursul mai multor ani, se vorbea despre vînzarea băncii unui investitor străin. De fapt, această condiție, pe parcursul ultimilor cinci ani, în repetate rînduri a fost discutată în cadrul negocierilor dintre Guvernul Republicii Moldova și FMI.

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguțanu, a acordat un interviu pentru NOI.md, în care a relatat despre urmările pe care le va avea emiterea acțiunilor asupra fostei deja bănci de stat.

- Domnule Drăguțanu, cum s-a întîmplat că statul a cedat controlul asupra unei din cele mai mari bănci din țară?

- Nu e chiar așa. Nu aș spune că statul a pierdut controlul asupra băncii, pur și simplu a transmis acest control acționarilor minoritari. La Guvern s-a discutat îndelung problema salvării acestei bănci, în particular, problema majorării capitalului. Banca urgent are nevoie de investiții serioase. În ce măsură statul este capabil, astăzi, să satisfacă aceste cerințe?

Deocamdată, nu avem rezultate finale. Pe 29 august, a avut loc runda a doua de abonare la acțiuni și banca mai are timp pentru a raporta despre desfășurarea emiterii.

Pînă acum, în rezultatul emiterii statul a rămas cu 34,3% de acțiuni plus una, care poate bloca adoptarea deciziilor (decisive sînt 2/3 din voturile expuse în cadrul adunării acționarilor).

- Cît de legală a fost procedura?

- Din punctul nostru de vedere, cel mai important este ca banca să funcționeze normal. Cît privește adunarea acționarilor și cît de legal a fost, este deja problema altor organe. Pentru administrarea proprietății publice este responsabil Guvernul. Să așteptăm declarațiile reprezentanților Guvernului, care deținea acțiunile acestei bănci.

- Dar atîtea discuții au fost despre vînzarea băncii. În acest caz, statul ar fi obținut venituri de pe urma privatizării băncii. acum reiese că privatizarea a avut loc, însă fără venituri la buget?

- BNM nu cumpără și nu vinde. Guvernul trebuie să explice de ce a aleas acest scenariu. Noi estimam că scenariul va fi altul. Trebuia să aibă loc procedura de ”însănătoșire” a băncii, iar ulterior, urma să fie anunțat un tender privind vînzarea băncii unui investitor străin cu reputație bună. Cu toate că acum nu putem afirma că este cel mai potrivit moment pentru vînzarea băncii. Am vorbit despre asta, în martie, în Parlament.

În prezent, noi continuă să analizăm datele. Sperăm că la bancă vor apărea resurse pe termen lung, pentru ca instituția să poată funcționa, deoarece în acest moment banca cu greu își menține portofolilul său de creditare. Este important să aibă loc capitalizarea băncii și ea să înceapă să cîștige bani, pentru a putea concura pe piața moldovenească cu băncile de frunte.

- Ce se va întîmpla dacă nu va avea loc capitalizarea?

- Atunci problema nu este soluționată. În acest caz nu este exclus că statul va fi nevoit să readucă banca în proprietate publică.

- Adică naționalizarea nu este exclusă?

- Nu știu cum vor evolua lucrurile, deoarece încă nu am văzut toate documentele privind rezultatele emiterii.

- Nu se poate ca BNM să nu controleze acest proces.

- Întotdeuana există posibilitatea adoptării unor anexe despre care noi nu știm, însă care pot schimba situația în orice direcție. Vom aștepta derularea situației.

Irina ASTAHOVA
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?