X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Lichidatorul Investprivatbank: avem de rambursat 391 mil. de lei ministerului finanţelor şi 300 mil. de lei persoanelor juridice

22 aug. 2013,, 12:47   Economie
8328 0
Foto : noi.md
Avem de rambursat 391 mil. de lei Ministerului Finanţelor şi 300 mil. de lei persoanelor juridice în timp ce din împrumuturi şi gajul comercializat recuperările se ridică la 212 mil. de lei. Despre aceasta a declarat, într-un interviu pentru ziarul Capital Market, lichidatorul băncii Investprivatbank, Grigore Olaru. El a menţionat că "recuperarea creanţelor decurge anevoios în condiţiile în care cea mai mare parte a împrumuturilor a fost acordată domeniului construcţiilor, iar banii au fost transferaţi în off shore".

"Lichidarea Investprivatbank poartă un caracter specific, deoarece majoritatea împrumuturilor acordate a fost direcţionată în construcţii şi imobile, ceea ce face dificilă recuperarea banilor. Totodată gajul nu este lichid, în plus se mai adaugă şi examinarea îndelungată a dosarelor prin instanţe, în prezent avem peste 130 de procese în instanţă privind recuperarea activelor. Pe de altă parte, avem bunuri expuse la vînzare, însă sînt puţini cumpărători. Cu părere de rău, activele care au fost gajate la Investprivatbank sînt cu mult mai mici faţă de valoarea împrumuturilor acordate", a spus Olaru.

Potrivit lui, "în prezent la vînzare sînt scoase obiecte dar şi alte active care sînt comercializate de administratorii insolvabilităţii".

"De exemplu, avem de recuperat datorii de la 26 de debitori, agenţi economici, care oficial şi-au declarat insolvabilitatea", a spus el.

Olaru a specificat că "de la începutul lichidării pînă în prezent au fost vîndute active în sumă de 212 mil. lei, iar de la începutul anului 2013 au fost recuperate 5 mil. lei din credite, iar din active - 1,5 mil. lei".

Potrivit lui, sumele datoriilor persoanelor juridice faţă de bancă variază de la 40 mil. de lei pînă la 1 mil. de lei.

"Numai debitorii declaraţi insolvabili au de rambursat 580 mil. de lei, debitorii care sunt în instanţă 210 mil. de lei şi în posesie avem 60 mil. de lei. Deşi respectivele împrumuturi există în bilanţul băncii, nu este sigur dacă ele vor fi rambursate complet", a spus Olaru.

El a specificat că "există o prioritate de rambursare a datoriilor:întîi Ministerul Finanţelor, după care persoanele juridice, care în mare parte sînt fonduri de investiţii, peste 200 mil. de lei".

"Persoanele fizice, acţionari ai acestor fonduri, vin la bancă şi cer rambursarea banilor. Noi le spunem să meargă la administratorii respectivelor fonduri. La acea vreme, acei administratori au plasat banii la IPB în goana după cîştiguri fabuloase. Astfel, la instituţia financiară a fost concentrată cea mai mare parte a fondurilor de investiţii. Iar în prezent CNPF împreună cu fondurile de investiţii ne-a acţionat în judecată pentru recunoaşterea FI, drept entităţi persoane fizice", a comunicat Olaru.

Lichidatorul Investprivatbank a specificat că "la începutul anului s-au adresat două companii de colectare a datoriilor, dar au cerut un comision de 10-20% din valoarea activelor, de aceea am renunţat".

"E lipsit de sens economic să le oferim colectorilor de datorii activele după ce toată munca a fost făcută de bancă şi instanţele de judecată. Să fi fost la începutul lichidării IPB, poate mai avea rost. Executorii judecătoreşti caută bunurile, au mandatul de a le pune sub arest şi de a le vinde. În prezent avem titluri executorii de peste 100 mil. de lei de la 33 de debitori", a spus el.

Notă informativă: La 19 iunie 2009, BNM a retras licenţa Investprivatbank ca urmare a încălcării normelor prudenţiale, dar şi deoarece administraţia băncii a prezentat rapoarte eronate despre starea lichidităţilor sale. Cele mai mari greşeli ale băncii Investprivatbank au fost concentrarea creditării proiectelor imobiliare şi nediversificarea portofoliului de credite, în condiţiile în care oricum piaţa imobiliară a înregistrat o scădere din cauza crizei mondiale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?