Transnistria stiri: 1446
Preşedintele stiri: 4071

Ion Prisăcaru: IFPS întreprinde măsuri pentru achitarea benevolă a impozitelor de către contribuabili

21 aug. 2013,, 15:11   Economie
3232 2
Foto : publika.md
Inspectoratul Fiscal Principal de Stat (IFPS) întreprinde un complex de măsuri pentru achitarea benevolă a impozitelor de către persoanele fizice şi juridice, a comunicat miercuri, la o întîlnire "la o cafea" cu jurnaliştii, şeful IFPS, Ion Prisăcaru.

Funcţionarul a spus că activitatea IFPS trebuie să se bazeze pe principiul "Inspectorul fiscal - în beneficiul contribuabilului".

"Noi trebuie să educăm societatea. Oamenii trec pe alături, sînt indiferenţi faţă de evaziunea fiscală. Profesorul vrea să primească un salariu mai mare, pensionarul - pensia, dar nu semnalizează faptele de neachitare a impozitelor", a spus Prisăcaru.

Conform responsabilului, în luna septembrie va fi lansată o campanie cu apelul să nu fim indiferenţi nu doar la cazurile de evaziune fiscală, dar şi la comportamentul colaboratorilor fiscului. "Practica anilor trecuţi a demonstrat că înăsprirea politicii fiscale nu aduce efectul scontat, ba dimpotrivă, duce la evaziune fiscală", a declarat el.

Prisăcaru a relatat că IFPS pe parcursul a două luni realizează măsuri educative cu agenţii economici antrenaţi în domeniul alimentaţiei publice. "Deocamdată doar îi avertizăm, nu aplicăm amenzi. Dar răbdarea poate să sece", a spus el.

Şeful IFPS a acuzat şi faptul că "anul trecut, producătorii agricoli, practic, nu au plătit impozite la buget, ci doar au beneficiat de restituirea TVA", folosind diferite scheme. "De exemplu, producătorii de nuci au plătit anul trecut la buget doar 18 mil. lei, în timp ce restituirea de TVA de care au beneficiat de la stat a constituit 95 mil. lei", a amintit specialistul.

Referindu-se la totalurile preliminare ale metodelor indirecte de evaluare a venitului impozabil al persoanelor fizice, Prisăcaru a anunţat că au fost depistaţi 11 mii de cetăţeni despre care se presupune că ar avea cheltuieli cu 300 mii lei mai mari decît veniturile declarate.

"Dintre aceştia am ales 50, iar apoi alţi 20 şi efectuăm controlul fiscal la ei", a informat şeful IFPS, precizînd că pe lista respectivă există persoane cu cheltuieli care depăşesc cu 10 mil. lei veniturile declarate.

Prisăcaru a afirmat că deocamdată nu poate oferi mai multe detalii, precizînd doar că "printre cele 20 de persoane la care la etapa actuală este efectuat controlul fiscal există şi persoane cunoscute".

Notă informativă: Ion Prisăcaru a fost numit în funcţia de şef al IFPS la 17 mai 2013.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?