Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cîinii din Moldova vor fi obligați să înțeleagă româna

19 aug. 2013,, 07:25   Societate
5562 5
Foto: ruvr.ru
Autoritățile din Republica Moldova au cerut poliției ca limba în care li se dau comenzi cîinilor să fie doar româna. Acest lucru este prevăzut într-o înțelegere de colaborare dintre Ministerele Afacerilor Interne din Republica Moldova si România.

In prezent, cîinii de serviciu din Republica Moldova sînt dresați in limba română, rusă, dar și franceza.

Specialiștii spun ca patrupezii dresati într-o anumită limba nu mai pot fi învățați să reacționeze la comenzi în alta.

Acum, în centrul chinologic din Chișinău specialiștii dresează 22 de cîini - mai ales pentru serviciul de frontieră și pentru căutare de droguri. În același timp, o parte dintre cîini au fost dresați în Ucraina, și ei înțeleg numai comenzile în rusă. O altă parte a patrupezilor au fost dresați la Chișinău, unde comenzile erau date în română. Cu toate acestea, conflicte lingvistice între cîino nu au fost înregistrate.

"Sistemul nervos la cîine se întărește mai bine la vîrsta de un an și deja dacă a fost educat și dresat într-o limbă, la el s-a format comanda în limba în care a fost dresat. Să i te adresezi în altă limbă, el nu știe ce vrei tu de la el", a explicat Ghenadie Bivol, inspector chinolog superior.

Și lipsa cărților de specialitate pentru dresarea patrupezilor în limba română este o problemă.

"La noi în țară nu este posibil de procurat cărți în limba română, nu este introdusă nicio carte. Este o barieră foarte mare, fiindcă trebuie să ne dezvoltăm, dar nu avem tematica", a menționat directorul Centrului Chinologic, Leonid Belîi.

Apropo, în România din cauza lipsei de îndrumare speciale cîinii sînt dresați să îndeplinească comenzile nu în limba română, ci în franceză sau germană.


1
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?