X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Planetariul, cel mai vechi din lume, construit într-o sufragerie este funcțional și astăzi

28 mai. 2018,, 02:34   Externe
3772 0

Cel mai vechi planetariu încă funcțional din lume este situat în camera de zi a unei case cu două etaje din orașul Franeker, Olanda.

Eise Eisinga a construit acest remarcabil model mecanic al sistemului solar pentru a le arăta vecinilor cum funcționează Universul în care trăim. Planetariul lui Eisinga a fost construit într-un moment în care națiunea a fost cuprinsă de panică și isterie. Totul a început cu o mică carte publicată în 1774 de un predicator olandez pe nume Eelco Alta, din satul Frisian, în care se vorbea despre sfîrșitul lumii. Acesta ar fi venit din cauza unei conjuncții neobișnuite a Lunii și a planetelor Mercur, Venus, Marte și Jupiter, care avea să se întîmple în data de 8 mai 1774. Această conjucnție ar fi dus la scoaterea Pămîntului de pe orbita sa și, implicit, la dispariția vieții.

Eisea Eisinga, care a învățat matematica și astronomia, a vrut să arate că lumea nu trebuie să intre în panică, motiv pentru care a decis să construiască un planetariu în sufrageria sa. Planetariul a fost construit la o scară de 1 la 1 milion, astfel încît să se potrivească cu plafonul casei. Cu toate acestea, planetele nu sînt la scară, deoarece ar fi fost prea mici pentru a fi observabile cu ochiul liber. În afară de unele ajustări minore care trebuie făcute la fiecare patru ani, planetariul funcționează foarte bine și astăzi.

Eisinga se aștepta să termine planetarul în șase luni, dar munca la acesta a durat șapte ani, depășind cu mult profeția din cartea lui Eelco Alta. Cînd regele William I a vizitat planetarul în 1818, a fost atît de impresionat încît acesta a fost cumpărat de statul olandez. Eisinga a murit în 1828, după care fiul său a preluat conducerea planetariului. Familia Eisinga a continuat să conducă planetariul pînă în anul 1922.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?