Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Gestionarea banilor la grădiniţele din capitală va putea fi urmărită online

4 ian. 2018,, 17:01   Capitala
2557 0

Părinţii vor putea urmări online cum gestionează banii administraţiile grădiniţelor din Capitală.

O dispoziţie în acest sens a fost emisă de viceprimarul Ruslan Codreanu. Responsabilii cred că iniţiativa va oferi transparenţă şi va demonta mitul precum că statul nu oferă suficienţi bani pentru instituţiile preşcolare. Pînă în 19 ianuarie, vor fi publicate bugetele pentru anul acesta.

Informaţia va include toate cheltuielile pentru alimentaţie, igienă şi reparaţie.

"Am fost martori cu toţii la discuţiile de anul trecut că nu erau produse de igienă personală, dar am fost foarte mirat să văd, la sfîrşitul anului 2017 că unele grădiniţe au şi rămas cu bani în conturi", a spus Ruslan Codreanu, viceprimar al Capitalei.

Pînă acum, administraţiile grădiniţelor prezentat doar rapoartele financiare, iar informaţia nu are accesibilă părinţilor.

"Sperăm noi ca această modalitate de planificare va determina şi eficienţa cheltuielilor şi, în acelaşi timp, va diminua riscurile de acuzare, care vine dina partea societăţii către noi privind elementele de corupţie sau de acumulare ilicită de bani", a declarat Viorica Negrei, şeful interimar al Direcţiei Educaţie, Tineri şi Sport Chişinău.

Iniţiativa a fost primită cu entuziasm atît de angajaţii grădiniţelor, cît şi de părinţi.

"E puţin să afişezi pe panoul informativ. Părintele trebuie să se implice, pentru ca să vadă cum se gestionează", a spus Valentina Lungu, director al şcolii-grădiniţe nr. 152.

"Ca să vedem unde se duc banii, pe care îi dă statul din taxele plătite de noi", a zis un angajat.

"E foarte binevenit să monitorizăm împreună, toţi părinţii şi să fim la curent cum se gestionează banii, în ce direcţie", a spus alt angajat.

Informaţia va fi publicată pe site-urile direcţiilor de învăţămînt de sector şi pe portalul egradinita.md. Cel din urmă a fost lansat, cu mare fast, în iulie anul trecut, însă nu este funcţional în prezent. Autorităţile spun că site-ul va putea fi folosit la sfîrşitul lunii ianuarie.

"Timp de cinci săptămîni am primit peste zece petiţii de la părinţi că ei s-au înregistrat pe site, dar nu au nicio informaţie. Iarăşi, undeva intervine factorul uman şi birocraţia", a zis Ruslan Codreanu, viceprimar al Capitale.

În bugetul pentru acest an, municipalitatea a alocat puţin peste două miliarde de lei pentru educaţie.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?