X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Federaţia Sindicatelor Transportatorilor şi Drumarilor, îngrijorată de situaţia din ramură

12 aug. 2013,, 10:33   Societate
2507 0
Foto: austrada.md
Federaţia Sindicatelor Transportatorilor şi Drumarilor din Republica Moldova îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu situaţia din transportul auto de călători şi consideră că actuala legislaţie în domeniu favorizează activitatea ilegală, provocînd în acest fel prejudiciu material statului.

Potrivit Agenţiei "Infotag" cu trimitere la sursa citată, preşedintele Federaţiei, Boris Rojnevschi, şi-a exprimat regretul în legătură cu faptul că ramura transportului auto de călători a devenit "una dintre cele mai corupte, iar haosul "organizat" în acest domeniul riscă să ducă la un dezastru cu consecinţe extrem de grave pentru societate, fapt ce discreditează şi structurile puterii", a declarat Boris Rojnevschi.

Potrivit lui, "stoparea activităţii transportului ilicit ţine de voinţa politică a celor ce elaborează cadrul legislativ".

"Transportul ilicit prezintă o componentă a economiei "tenebre". Noi, sindicaliştii, vorbim permanent despre aceasta. Evident, avem nevoie de legi bune, dar şi de mecanisme concrete de aplicare a acestor legi", a adăugat el.

Rojnevschi este îngrijorat şi de impactul social al transportului ilicit de călători. Acesta susţine că circa 40-50 % din salariaţi activează în economia subterană, sînt persoane care nu achită impozitele, fapt ce duce la distrugerea sistemului de pensionare din cauza că plăţile sociale sînt tot mai mici.

Referindu-se la situaţia din transport, Boris Rojnevschi, a spus că în prezent se promovează practica eliberării rutelor după "cerinţele şefilor", cu încălcarea gravă a regulamentelor şi actelor normative, fapt ce provoacă multiple conflicte între transportatori.

"În prezent, în acest domeniu activează toţi care doresc, în majoritatea cazurilor fără pregătire profesională, stagiu de muncă, bază tehnico-materială şi specialişti calificați, fără control zilnic tehnic, medical, disciplinar, financiar, nefiind respectat regimul de muncă şi odihnă, şoferii activînd cîte 12-14 ore", a adăugat Rojnevschi.

El mai consideră că "societatea este impusă să se mulţumească cu acest model haotic şi neprofesionist de organizare, fapt ce nu corespunde nici cerinţelor de calitate, nici securităţii transportărilor, nici securităţii rutiere. Federaţia Sindicatelor Transportatorilor şi Drumarilor din Republica Moldova a solicitat autorităţilor să aplice legislaţia cu fermitate pentru a asigura cetăţenilor servicii de transport de calitate, iar transportatorilor să le ofere reguli clare de joc, unde să fie respectată legea şi să nu fie favorizate interesele de grup.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?