X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Imaginea săptămînii de la NASA: Radiaţie X surprinzătoare din constelaţia Perseus

4 ian. 2018,, 04:03   Ştiinţă şi IT
2348 0

Observatorul Chandra al NASA a imortalizat pe 2 ianuarie 2018 această imagine care prezintă o emisie de raze X surprinzătoare din constelaţia Perseus.


De ce străluceşte constelaţia Perseus atît de ciudat într-o culoare specifică radiaţiei X? Nimeni nu ştie cu exactitate, dar o ipoteză mult dezbătută este că aceste raze X sînt un indiciu privind îndelung căutata identitate a materiei întunecate.

În centrul acestui mister este culoarea specifică razelor X de 3,5 Kilo-electronvolţi (KeV) care pare să strălucească excesiv atunci cînd sînt observate regiuni din afara constelaţiei, în timp ce zona centrală care probabil înconjoară o gaură neagră supermasivă centrală este deficientă în raze X de 3,5 KeV.

O explicaţie propusă, destul de controversată, este aceea că ceva nemaivăzut pînă acum ar putea fi prezent în zonă, respectiv materia întunecată fluorescentă (FDM).

Această formă de materie întunecată ar putea fi capabilă să absoarbă radiaţia X de 3,5 KeV. Dacă acesta ar fi cazul, FDM, după absorbţie, ar putea emite aceste raze X din întreaga constelaţie, creînd o linie de emisie.

Imaginea a fost surprinsă de Observatorul Chandra al NASA, un telescop special conceput pentru a detecta emisiile de raze X din regiuni fierbinţi ale universului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?