X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Curtea Constituțională a decis! Dodon va fi suspendat repetat

2 ian. 2018,, 14:50   Politică
5350 19

Curtea Constituțională a constatat astăzi circumstanțele ce justifică instituirea interimatului funcției de președinte al țării, informează NOI.md.

Membrii Curții au ajuns la conlcuzia că Igor Dodon a refuzat deliberat să-și îndeplinească obligația constituțională de a numi candidații la funcțiile de miniștri și vicepremieri, iar prin aceasta a încălcat Constituția și Jurămîntul. Prin urmare, Curtea a dispus ca președintele Parlamentului sau prim-ministrul să emită decretele de numire în funcții a celor șapte candidați.

„Refuzul președintelui de a-și îndeplini obligația constituțională de numire a candidaților propuși de către premier și de a executa hotărîrea anterioară a Curții constituie o încălcare. Prin urmare, președintele se află în imposibilitatea temporară de a-și exercita obligațiunile sale constituționale”, se arată în decizia Curții.

Totodată, magistrații au respins demersul consilierului președintelui în domeniul juridic, Maxim Lebedinschi, cu privire la neadmiterea sesizării depuse de către deputații PD. Contrar afirmațiilor lui Lebedinschi, Curtea a statuat că parlamentarii sînt în drept să sesizeze Curtea în probleme ce țin de refuzul șefului statului de a-și exercita obligațiunile constituționale.

Amintim că Igor Dodon a refuzat în mod repetat să-i numească în funcții pe cei șapte candidați la funcțiile de miniștri. Șeful statului și-a argumentat refuzul prin faptul că majoritatea dintre candidați "au demonstrat inconsecvență, lipsă de profesionalism și oportunism regretabil în funcțiile și activitățile desfășurate anterior. Inclusiv unii dintre ei au fost implicați direct sau indirect în frauda bancară", a conchis el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?