Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

De ce colindele rămîn în minţile ascultătorilor

30 dec. 2017,, 02:00   Externe
2725 0

Motivele pentru care unul sau mai multe colinde de Crăciun par să rămână „captive" în minţile ascultătorilor, enervându-i uneori pe aceştia, au fost dezvăluite, recent, de cercetătorii de la Universitatea Arkansas din Statele Unite ale Americii, informează Daily Mail.

„Unul dintre cele mai bune lucruri care au legătură cu sezonul sărbătorilor de iarnă este reprezentat de muzica acestora, însă, uneori, Crăciunul riscă să devină deprimant, atunci când unul dintre aceste colinde rămâne captiv în minţile ascultătorilor", se afirmă în debutul articolului publicat pe site-ul tabloidului britanic Daily Mail.

Există mai mulţi factori declanşatori, precum mirosul prăjiturilor de Crăciun, o vitrină frumos împodobită cu decoraţiuni de sezon, din cauza cărora oamenii au uneori impresia că în mintea lor s-a activat un veritabil „cor" care fredonează una sau mai multe colinde.

Experţii în psihologie spun că motivul pentru care colindele încep să fie „auzite" exact în acele momente constă într-un fel de „vierme de ureche" („earworm" – un fragment muzical uşor de reţinut, care se repetă de multe ori în mintea unei persoane, pentru mult timp după ce audiţia sa s-a încheiat, n.r.).

Potrivit acestui studiu, ce a fost prezentat la International Conference on Music Perception and Cognition, 91% dintre cei chestionaţi au raportat faptul că au un „vierme de ureche" cel puţin o dată pe săptămână. Un sfert dintre persoanele participante la studiu au spus că acest lucru li se întâmplă de mai mult de o dată pe zi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?