Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Legea care provoacă un scandal imens în Israel

29 dec. 2017,, 20:07   Externe
2514 0

Parlamentul israelian a ratificat, joi, o lege care interzice poliţiei să ofere informaţi cu privire la o anchetă, deputaţii din opoziţie fiind de părere că legea reprezintă o încercare de a controla examinarea probelor de corupţie împotriva premierului Benjamin Netanyahu, relatează site-ul Reuters.

Noua lege, care a fost aprobată cu 59 de voturi pozitive şi 54 de voturi împotrivă, interzice poliţiei să informeze dacă au găsit suficient de multe probe într-o anchetă, înainte ca procurorii să ia o decizie finală.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu este suspectat în două cazuri, în primul fiind acuzat de ingerinţe în industria media, iar celălalt referindu-se la cadourile primite de la oamenii de afaceri importanţi. În pofida acuzaţiilor, Netanyahu neagă că ar fi făcut ceva ilegal.

Deputaţii din opoziţie au declarat că proiectul, depus la Parlament de către partidul de dreapta Likud, condus de Netanyahu, a fost elaborată în scopul de a atenua îngrijorările şi furia poporului israelian, declanşate de anchetarea premierului.

Premierul Israelului a declarat anterior că legea "inteţionează să prevină publicarea unor recomandări ale poliţiei (către procurori) care ar putea afecta oamenii nevinovaţi". În 60% dintre cazuri unde poliţia recomandă acuzaţii penale, procurorii decid să nu pună în acuzare persoanele suspectate, a menţionat Netanyahu.


Pe lîngă asta, premierul a cerut ca prevederile legii să fie modificate astfel încît să nu se aplice investigaţiei împotriva lui. Proiectul final prevede că noua lege nu va afecta anchetele care au precedat ratificarea acesteia.

"Această lege a apăut dor din cauza anchetelor făcute împotriva lui Netanyahu. Nu ştim cum vor fi conduse investigaţiile (împotriva lui) în viitor", a declara Avi Gabbay, liderul partidului de centru-stînga Uniunea Zionistă, care se află în opoziţie cu partidul Likud.

Presa israeliană a relatat că poliţia ar putea sa facă recomandări pentru punerea sub acuzaţie a lui Netanyahu la începutul lunii ianuarie. Pe 23 decembrie, un sondaj a arătat că 60% din israelieni vor ca acesta să se retragă din funcţie, dacă va fi găsi vinovat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?