Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Pedepsele pentru crimele financiare trebuie înăsprite, nu ”decriminalizate” – declarație

29 dec. 2017,, 12:42   Economie
3269 0

Centrul de Politici și Reforme (CPR) din Moldova a analizat proiectul lege privind decriminalizarea unor infracțiuni de ordin economic, informează NOI.md.

Potrivit instituției, promovarea acestei inițiative în contextul actual, cînd nivelul de încredere al populației în instituțiile statului este foarte redus, iar recuperarea activelor delapidate și tragerea la răspundere a celor ce se fac vinovați de furtul bancar stagnează de trei ani, este mai mult decît suspectă.

Dată fiind recenta experiență a Republicii Moldova, logică ar fi fost înăsprirea pedepselor pentru crimele financiare, or, sîntem martorii unor inițiative cu scopuri diametral opuse. Societatea este mult mai conștientă de faptul că fenomenul corupției este principalul impediment în calea dezvoltării democratice a țării și a protejării drepturilor cetățenilor săi. Autoritățile trebuie să reflecte acest lucru în politicile pe care le implementează, se arată într-o notă de poziție a CPR.

Experții Centrului mai subliniază că o decriminalizare a infracțiunilor financiare nu poate fi acceptată atît timp cît nu a fost realizată recuperarea activelor fraudate și tragerea la răspundere a celor implicați în furtul bancar. „Orice guvern ce va încerca să facă acest lucru va deveni complice al furtului”, se arată în analiza CPR.

Potrivit experților, suspicios este și faptul că promovarea proiectului privind decriminalizarea unor infracțiuni economice a coincis cu perioadă în care se aștepta apariția raportului Kroll 2, ce urma să completeze lista suspecților legată de frauda bancară. Raportul a fost publicat cu o mare întîrziere și cetățenii nu au avut accesul decît la o versiune redactată și cenzurată a acestuia, mai remarctă ONG-ul.


Reprezentanții Centrului mai afirmă că, prin promovarea acestui proiect de lege, Republica Moldova se înscrie într-o listă de țări care doar mimează lupta cu corupția.

„Ne îngrijorează faptul că în proiect au fost, la un moment dat, introduse articole, precum: „liberarea de răspundere penală în cazul săvîrșirii pentru prima oară a unei infracțiuni” pentru un șir de acte de corupție legate de sectorul financiar-bancar: infracțiune de insolvabilitate intenționată, încălcarea regulilor de creditare, politicilor de acordare a împrumuturilor sau regulilor de acordare a despăgubirii, gestiunea defectuoasă sau frauduloasă a băncii, a societății de investiții, a societății de asigurări etc.”, se mai menționează în analiza CPR.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?