X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Popovici: Se atestă o tendință îngrijorătoare în învăţămîntul superior

26 dec. 2017,, 14:30   Societate
3798 6

Pe parcursul ultimilor ani, în Republica Moldova atestăm o tendința generală de micșorare a numărului de studenți înmatriculați în universități, respectiv, a numărului total de studenți care își fac studiile în instituțiile de învățămînt superior din țară.

În acest sens, consilierul prezidenţial în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici, trage un semnal de alarmă, menţionînd că pe an ce trece, numărul tinerilor care aleg să-şi continue studiile în instituţiile de învăţămînt superior, de studenţi se diminuează, iar unele decizii luate de guvernare pot agrava în viitorul apropiat şi mai mult situația din universităţile din Republica Moldova

"Dacă în anul universitar 2006-2007 în toate universitățile din Republica Moldova își făceau studiile la ciclul I, licență și ciclul II, masterat, 127 997 studenți, atunci 10 ani mai tîrziu, în anul universitar 2016-2017 numărul acestora s-a redus pînă la 74 726, înregistrînd o scădere cu peste 40%. La începutul anului de studii 2017-2018, numărul de studenţi a fost de 65.500 de persoane, înregistrînd o diminuare cu 9200 (12,3%) comparativ cu anul de studii precedent. Numărul de studenţi în instituțiile de stat a fost de 55.300 de persoane, reprezentînd 84,4% din totalul studenţilor", a punctat Corneliu Popovici.

Potrivit lui, situaţia s-ar putea agrava şi asta din cauza deciziei deputaţilor din majoritatea parlamentară de a vota Legea nr.190.

"Unele decizii luate de guvernare pot agrava în viitorul apropiat situația din învățămîntul superior din Republica Moldova. Mă refer în special la decizia iresponsabilă a deputaților din majoritatea parlamentară de a vota Legea nr.190 pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Codul cu privire la știință și Codul educației). Inițial Legea nu a fost promulgată de Președintele țării Dodon Igor, care a atenționat că aceasta conține mari carențe și va dăuna mult mediului științific și educațional din Republica Moldova", a adăugat consilierul prezidenţial.


Cu toate acestea, spune Popovici, Parlamentul a revotat legea impunînd șefului statului să o promulge.

Astfel, prin acest vot, majoritatea parlamentară, în primul rînd, a contribuit la sporirea exodului de studenți spre instituțiile de învățămînt din străinătate, care oferă diplome recunoscute la nivel internațional şi s-a pus baze reale pentru distrugerea sistemului de învățămînt superior din Republica Moldova.

Consilierul prezidenţial în domeniul educației, culturii și cercetării speră că Parlamentul va conștientiza eroarea comisă și va reveni asupra Legii cu pricina.

"Micșorarea considerabilă a numărului de studenți înmatriculați în universități, concomitent cu numărul mare a celor care nu revin în țară după finalizarea studiilor peste hotare, va influența negativ activitățile sociale și economice în ansamblu", a conchis Corneliu Popovici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?