Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

La schimb valutar, cu buletinul de identitate!

22 dec. 2017,, 18:30   Societate
6314 1

Proiectul de lege privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului a fost aprobată astăzi, 22 decembrie, în lectura finală. Proiectul a fost susținut de către 56 de deputați.

Astfel, Parlamentul a aprobat crearea Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, ca autoritate publică independentă. Potrivit noii legi, Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor va contribui la asigurarea securităţii statului. Totodată, documentul prevede că serviciul îşi va exercita atribuţiile funcţionale liber, fără imixtiuni externe, politice sau guvernamentale care pot compromite independenţa şi autonomia acestuia.

Printre atribuțiile Serviciului vor fi primirea, înregistrarea, analiza și prelucrarea informaţiilor privind activităţile şi tranzacţiile suspecte de spălare a banilor, infracţiunilor asociate spălării banilor şi de finanţare a terorismului. Informațiile vor fi transmise organelor competente.

Cetățenii vor fi obligați să prezinte buletinul de identitate pentru operațiunile de schimb valutar în numerar de la suma în valoare de un euro.

Pentru operațiunea ce depășește 200.000 de lei unitatea de schimb valutar va înregistra datele din documentul de identitate al persoanei. Totodată, entitățile raportoare vor fi obligate să păstreze cinci ani toate datele aferente tranzacțiilor. Alte prevederi prevăd competențele autorităților, măsuri asiguratorii, garanții și sancțiuni.


Potrivit autorilor proiectului, datele personale ale cetățenilor acumulate prin această metodă nu vor fi utilizate în alte scopuri decît de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului.

De menționat că după aprobarea în prima lectură, pe marginea proiectului au fost înaintate circa 150 de amendamente, propuneri și obiecții, care au fost aplicate pentru îmbunătățirea proiectului de lege.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?