X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Vînzarea Pomilor de Crăciun s-a activizat după 20 decembrie

22 dec. 2017,, 13:38   Societate
2362 0

Cele mai active vînzări de Pomi de Crăciun sînt înregistrate de regulă în perioada 23-31 decembrie, conform Agenţiei „Moldsilva”.

De aceea angajaţii pepinierelor instituţiei au fortificat tăierile de conifere după data de 20 decembrie, a relatat pentru MOLDPRES Viorica Caciuc, specialist în Serviciul relaţii publice şi informare al instituţiei.

„În acest an planificăm să tăiem 58 mii de Pomi de Crăciun: 56 mii sînt molizi, 1600 - pini, precum şi 3100 de compoziţii din brad, care sînt foarte solicitate de consumatori”, a relevat reprezentantul “Moldsilva”.

Conform statisticilor, mai mulţi ani la rînd, în timpul sărbătorilor de iarnă pe pieţele din ţară se comercializează în jur de 20 mii de Pomi de Crăciun. “Este o tendinţă care se menţine, deşi pepinierele întotdeauna pregătesc mai mulţi arbori. Dar, nici un pom nu se pierde, din pepiniere se taie doar conform comenzilor achitate deja, se vinde exact cît e cererea, iar restul rămîne pentru alt an”, a precizat Viorica Caciuc.

Pe de altă parte, consumatorii care aleg pentru sărbători brazi naturali şi-ar dori ca aceştia să se păstreze proaspeţi şi aspectuoşi cît mai mult timp. Contactată de MOLDPRES, Victoria Covali, consultant în Serviciul regenerări, pază, protecția pădurii și gospodăria cinegetică al Agenţiei „Moldsilva”, s-a referit la unele recomandări ca Pomul de Crăciun să-şi păstreze cetina verde mai multe zile.


„Atunci cînd i se acordă grija de care are nevoie, Pomul de Crăciun poate rămîne verde vreme de o lună sau chiar mai mult. Bradul natural trebuie udat la fiecare două-trei zile, ca să poată beneficia în continuare de nutrienţi după ce a fost tăiat. Bradul „viu” necesită acelaşi tratament care se acordă oricărei alte plante decorative din casă: apă, lumină pentru fotosinteză, delicateţe la manevrare s.a. Un brad de înălţime medie (în jur de 1,6 m) consumă zilnic 200 ml de apa, iar cantitatea creşte dacă e vorba de o specie cu crengi dese şi stufoase sau dacă pomul e amplasat lîngă calorifer ori o altă sursă de încălzire”, a menţionat Victoria Covali.

Potrivit consultantului „Moldsilva”, un remediu eficient pentru îngrijirea brazilor ar fi limonada (nu se are în vedere băutura carbogazoasă din comerţ). „Combinaţia de apă, zahăr şi zeamă de lămîie hrăneşte copacul şi îl menţine proaspăt cîteva săptămîni după ce a fost tăiat, iar glucoza din zahăr previne pierderea acelor”, a specificat Victoria Covali pentru MOLDPRES.

Prețul propus de pepiniere a rămas neschimbat faţă de anul trecut şi constituie cel puţin 36 de lei pentru un metru de molid şi 25 de lei pentru aceeaşi dimensiune de pin. Compoziţiile din brad vor fi comercializate la prețul de 8 lei pentru o bucată. Pentru pomii ce au o înălțime mai mare de 6 m se stabilește un supliment de 100 de lei pentru fiecare metru (molid) și 70 de lei (pin), care se adaugă la prețurile menționate. Mai multe surse afirmă că, potrivit obiceiului, este corect ca Pomul de sărbătoare să fie împodobit în seara Ajunului de Crăciun.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?