Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Ion Muntean: Termenii declaraţi pentru construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni au mai mult o valoare simbolică

8 aug. 2013,, 09:00   Societate
4304 0
Foto: viitorul.org
Termenii declaraţi de către oficialii moldoveni, dar şi de către cei români, pentru construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, au mai mult o valoare simbolică, mai cu seamă data de 27 August - Ziua Independenţei, cînd urmează să fie demarate lucrările. De această părere este expertul în energetică al IDIS "Viitorul", Ion Muntean.

Solicitat de reporterul "Infotag", expertul a menţionat că "realizarea acestui proiect va constitui un important pas spre independenţa energetică a Republicii Moldova".

"Finalizarea lucrărilor pînă la sfîrşitul anului 2013 este un termen care a fost anunţat mai demult de către ambele părţi, prin urmare, acesta rămîne unul de referinţă. În realitate, complexitatea lucrărilor prevede o perioada mai îndelungată, mai ales că acestea intră în iarnă, ceea ce ar putea suspenda unele activităţi specifice", susţine Muntean.

În opinia lui, primăvara anului 2014 ar fi un termen mai realist pentru construcţia fizică a gazoductului în cazul în care nu vor interveni alţi factori care ar perturba mersul lucrărilor.

"O provocare în acest sens ar putea fi situaţia neclarificată cu terenurile prin care va trece gazoductul. Atît în România, cît şi în Moldova acestea trebuie expropriate de la posesorii legali. În conformitate cu legea exproprierii pentru cauza de utilitate publică, procedura poate dura de la cîteva luni pînă la ani, dacă se ajunge în instanţa de judecată", susţine expertul.

În acelaşi timp, Ion Muntean ţine să menţioneze că, deşi partea tehnică a proiectului va fi realizată conform termenilor celui mai optimist scenariu, asta nu înseamnă că conducta va putea transporta gaze naturale în 2014.

"Pentru aceasta mai sînt necesari cîţiva ani pentru clarificarea unor proceduri legale, comerciale şi de asigurare a sarcinii de consum", a conchis expertul.

Proiectul gazoductului Ungheni-Iaşi a fost declarat de interes naţional de guvernele Moldovei şi României. Pe data de 27 august, de Ziua Independenţei, în Republica Moldova sînt aşteptaţi premierul român Victor Ponta şi comisarul european pentru Energie, Guenther Oettinger, pentru a participa la ceremonia de începere a lucrărilor de construcţie a gazoductului Ungheni-Iaşi. Anterior s-a anunţat că gazoductul va fi pus în funcţiune în luna decembrie 2013.

Lungimea gazoductului va fi de 43,2 kilometri, din care 32,8 kilometri pe teritoriul României. Valoarea totală a proiectului privind construcţia gazoductului Ungheni - Iaşi este de 20 de milioane de euro, bani oferiţi de Comisia Europeană. Conform memorandumului semnat recent de guvernele de la Chişinău şi Bucureşti, 9 milioane de euro vor fi acordate Republicii Moldova şi 11 - României.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?