Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Guvernul va plăti despăgubiri victimelor represiunilor politice

21 dec. 2017,, 10:10   Societate
3531 1

Guvernul Republicii Moldova a alocat 1,12 milioane de lei din bugetul de stat pentru compensarea costului proprietății confiscate de la victimele represiunilor politice, relatează NOI.md.

Potrivit unei decizii a Cabinetului de Miniștri, aceste fonduri vor fi acordate de Ministerul Finanțelor de la bugetul de stat către autoritățile locale din 5 raioane, precum și Consiliului Municipal Chișinău, informează NOI.md.

Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a menționat că aceste fonduri de ajutor financiar sînt destinate pentru 8 beneficiari din numărul victimelor represiunii politice care și-au pierdut proprietatea ca urmare a naționalizării sau confiscării și vor primi compensații pentru recuperarea valorii lor.

În același timp, cele mai mari sume pentru distribuire ulterioară sînt alocate: Municipiului Chișinău – 666,3 mii de lei, Consiliul Raional Strășeni – 179,1 mii, Consiliul Raional Rezina – 102,2 mii, Consiliului Raional Călărași – 98,8 mii, Consiliului Raional Cahul – 28,4 mii de lei.

În fiecare an, Guvernul plătește compensații care acoperă costul proprietăților confiscate, naționalizate sau confiscate în alt mod de la victimele reabilitate ale represiunilor politice.


Conform legislației în vigoare, costul proprietății victimelor represiunilor politice este compensat pe baza unei cereri, din contul bugetului de stat, prin transfer la bugetele unităților administrativ-teritoriale de nivelul al doilea.

Cererile de restituire a bunurilor sau de rambursare a valorii acestora sînt examinate de către comisii special create în acest scop. În conformitate cu procedura, plata compensației se efectuează în rate în cel mult trei ani, în cazul în care valoarea bunului nu depășește 200 de mii de lei și nu mai mult de cinci ani, în cazul în care valoarea bunului depășește această sumă.

În bugetul de stat pentru anul 2017, s-au acordat mijloace financiare în sumă de 13 milioane de lei pentru acordarea de compensații victimelor represiunilor politice. În anul 2016, în acest scop au fost alocați peste 13,6 milioane de lei, iar în 2015 – 20,7 milioane de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?