X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Directorul Centrului Național de Cinematografie, acuzat de abuz de putere

20 dec. 2017,, 15:01   Societate
2164 0

Reprezentanții asociațiilor cinematografice, în cadrul unei conferințe de presă, l-au învinuit pe directorul Centrului Național de Cinematografie (CNC), Valeriu Jereghi, de discreditarea instituției, abuz de putere și conflict de interese.

„Instituția aceasta a pornit cu stîngul. Această stîngăcie are niște efecte care ne compromit atît pe plan local, cît și pe cel internațional. Administrația Centrului încearcă să ne impună un fel de abordare de tip sovietic, se vrea un control asupra domeniului. Tot ce se întîmplă pe piață trebuie să treacă prin filtrul directorului (n.r. Valeriu Jereghi). Cei care nu sînt loiali sînt eliminați și persecutați. Cîțiva dintre noi am reușit să obținem performanțe, să ne facem un nume peste hotare, iar acum totul este în pericol”, a dezvăluit Valentina Iusuphodjaev, producătoare de film.

Totodată, în cadrul conferinței, s-a făcut referire la sesizarea lui Valeriu Jereghi la adresa Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în legătură cu festivalurile TIFF și Anim'est, de la care au și pornit celelalte dezvăluiri „de după cortină”.

„CNC anunță despre delapidări de fonduri publice și evaziune fiscală privind TIFF și Anim'est. Acest demers, pe lîngă faptul că este o intimidare deschisă, este un atac grosolan la adresa partenerilor noștri internaționali. Acest atac este un scandal internațional”, a declarat Dumitru Marian, președintele A.O. „ALTFILM” și coorganizatorul festivalurilor menționate.

Tot el a precizat că astfel este discretidat statutul Centrului, mai ales că a prezentat Ministerului toate contractele încheiate cu agenția de bilete, care ar fi oferit rapoarte zilnice despre numărul biletelor vîndute.


Dumitru Marian a ținut să spună că anul trecut el și Valeriu Jereghi ar fi fost în litigiu. „Am fost dat în judecată pentru că am publicat un speech public de-al lui. Își folosește funcția ca să mă intimideze și îl folosește pe jurisitul CNC, punîndu-l să semneze în locul lui. Procesul de judecată a fost pierdut de domnul Jereghi”, a explicat acesta.

Contactat telefonic de Realitatea.md, Valeriu Jereghi nu a fost de găsit. Pe moment, directorul CNC nu s-ar afla în țară, însă redacția îl va solicita repetat pentru a-i oferi dreptul la o reacție în acest sens.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?