Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Peste 25.000 de oameni au protestat la Bruxelles. Ce i-a nemulțumit

20 dec. 2017,, 19:30   Externe
2303 0

Aproximativ 25.000 de persoane au manifestat, la Bruxelles, la apelul sindicatelor împotriva unui proiect de reformă a pensiilor al guvernului belgian, sistem acuzat că duce la sărăcirea viitorilor pensionari, relatează AFP.

Acest sistem de pensionare pe puncte, pe care guvernul de centru-dreapta doreşte să-l stabilească pînă în 2025, ar induce potrivit criticilor ”incertitudinea pentru viitorii pensionari”, care nu vor cunoaşte valoarea pensiei înainte de sfîrşitul duratei active pe piaţa forţei de muncă.

Potrivit preşedintelui sindicatului creştin CSC Marc Leemans, citat de agenţia Belga, unele pensii vor scădea cu 250 pînă la 300 euro pe lună prin această reformă.

Principalele trei sindicate belgiene - FGTB (socialist), CSC (creştin) şi CGSLB (liberal) - au lansat un apel la manifestaţii dimineaţă, în centrul oraşului. Aleşi ai opoziţiei, ai Partidului Socialist şi ecologişti s-au alăturat manifestaţiei.

În timp ce vîrsta de pensionare trebuie prelungită de la 65 de ani la 67 de ani pînă în 2030 în Belgia, manifestanţii se tem că pensionarea pe puncte nu va implica o prelungire a carierei profesionale.

''Oamenii vor să lucreze mai mult, dar în ce condiţii?'', a indicat Jean-Pascal Mabille, secretar general al sindicatului Mutualitatea Socialistă (Solidaris), intervievat de canalul public RTBF.

Premierul belgian Charles Michel a promis marţi ''eforturi suplimentare (...) pentru a explica deciziile luate pentru populaţie, astfel încît oamenii să nu fie îngrijoraţi''. El a acuzat sindicatele şi opoziţia că ''provoacă teamă răspîndind minciuni''.

Ministrul belgian al pensiilor Daniel Bacquelaine va prezenta în curînd textul de lege specificînd modul în care va fi luată în considerare natura muncii în viitorul sistem pentru pensionare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?