X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Vlah, indignată de anularea Legii UTA Găgăuzia cu privire la educație

19 dec. 2017,, 14:00   Societate
4842 3

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la decizia instanțelor de judecată de a anula Legea UTAGăgăuzia cu privire la educație”.

Verdictul a fost pronunțat în baza unei solicitări a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova, relatează NOI.md.

Șefa autonomiei a reamintit că acest act legislativ a fost elaborat de mult timp. Nu numai deputații și specialiștii din cadrul Direcției generale educație au fost implicați în procesul legislativ, dar și echipa științifică a Centrului de Cercetare Științifică „M. Marunevici”, corpul profesoral de la Universitatea de Stat din Comrat, cadre didactice și educatori, reprezentanți ai comitetelor de părinți.

Scopul principal al adoptării legii menționate a fost extinderea domeniului de aplicare al limbii găgăuze în învățămîntul preșcolar și în instituțiile de învățămînt secundar din autonomie, precum și creșterea interesului în rîndul copiilor și tinerilor din autonomie față de patrimoniul cultural, tradițiile și istoria poporului găgăuz.

Potrivit bașcanului, cererea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării contravine în mod evident articolului 111 din Constituția Republicii Moldova, Legii cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz Yeri) și Regulametului Găgăuziei.


În acest context, Vlah a cerut Adunării Naționale a Găgăuziei să conteste în instanțele superioare decizia de anulare a Legii Găgăuziei cu privire la educație.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?