X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Noi granturi elvețiene pentru susținerea dezvoltării locale în Moldova

19 dec. 2017,, 14:30   Economie
6302 0

Elveția, în a doua fază a proiectului „Migrație și dezvoltare locală” (MiDL) implementat în Moldova, va acorda granturi de 25 de mii de dolari pentru noii parteneri locali.

Subiectul a fost discutat la ședința Consiliului de coordonare al proiectului, implementat de Guvern în cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, cu susținerea financiară a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, relatează NOI.md.

În cadrul ședinței, prezidate de secretarul general adjunct al Guvernului, Valentin Guznac, au fost discutate principalele realizări ale APL beneficiare ale proiectului MiDL. De asemenea, a fost examinată lista de priorităţi pentru perioada imediat următoare.

„Prin ceea ce s-a realizat pînă acum, s-a reuşit crearea unui cadru de comunicare şi colaborare eficient între diasporă şi localităţile de origine. M-am bucurat să văd tot mai multe localități interesate să aplice modelul MiDL și să-și mobilizeze băștinașii pentru o dezvoltare locală durabilă, acesta fiind un indicator că a fost ales traseul corect. Or, acesta este un model de dezvoltare şi implicare a migraţiei inovativ, viabil pentru toate localităţile din ţară”, a subliniat Valentin Guznac.

La rîndul său, reprezentantul permanent adjunct al PNUD Moldova, Stefan Liller, a menționat: „Este important că a fost identificat şi aplicat reuşit un model care să asigure că comunitățile afectate de migrație pot beneficia de servicii publice locale îmbunătățite, cu acces sporit la oportunități generatoare de venituri, inclusiv suport pentru reîncadrarea în cîmpul muncii, susţinerea în dezvoltarea de afaceri”.

Timp de un an, 25 de comunităţi au reuşit să realizeze proiecte de infrastructură cu contribuţii ale băştinaşilor de peste 2,4 milioane de lei. De aceste servicii deja beneficiază peste 160.000 de locuitori, dintre care peste 20.000 de copii, 50.000 de femei și aproximativ 5000 de persoane vulnerabile. Totodată, cele 25 de localități, cu care proiectul a colaborat în prima etapă, au avansat în cooperarea cu migranții, prin alegerea unor ambasadori ai localității de baștină în diferite țări ale lumii, creînd astfel o rețea a celor mai activi băștinași.

În anul următor, cele 38 de localităţi din ambele faze ale proiectului vor lansa 38 de iniţiative de dezvoltare locală, ce urmează a fi realizate cu suportul financiar al Guvernului Elveţiei, al autorităţilor locale, dar şi al băştinaşilor plecaţi din comunitate. Bugetul pentru etapa a doua a proiectului Migrație și dezvoltare locală este de peste 1,4 milioane de dolari. Acesta urmează a fi implementat pînă la finele anului 2018.

O componentă aparte în cadrul acestui proiect ţine de dezvoltarea economică locală. În acest scop, Guvernul Elveţiei va acorda nouă granturi economice a cîte 25 de mii USD pentru nouă localităţi partenere MiDL. Graţie acestui fapt, vor fi create condiţii mai bune de atragere a investitorilor, locuri de muncă şi va fi asigurat un venit stabil pentru populaţia locală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?