Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

Turcia: O jurnalistă germană acuzată de terorism, eliberată condiționat

18 dec. 2017,, 21:30   Externe
2302 0

Un tribunal turc a ordonat luni eliberarea condiţionată a unei jurnaliste şi traducătoare germane, a cărei condamnare la închisoare la sfîrşitul lunii aprilie pentru 'apartenenţă la o organizaţie teroristă' a iritat Berlinul, au anunţat avocaţii săi, relatează AFP.

Tribunalul a 'ordonat eliberarea condiţionată a jurnalistei Mesale Tolu' şi a altor cinci coacuzaţi, a precizat pe Twitter cabinetul de avocaţi Dreptul celor oprimaţi, care îi reprezintă pe cei şase inculpaţi.

Heike Hänsel, o deputată germană din Partidul Die Linke (stînga radicală), care a participat la audiere, a precizat pe Twitter că eliberarea condiţionată a lui Mesale Tolu a fost însoţită de interdicţia de a părăsi teritoriul turc şi de obligaţia de a se prezenta la o secţie de poliţie o dată pe săptămînă.

Arestată în aprilie şi apoi întemniţată, Tolu este judecată din luna octombrie pentru apartenenţă la Partidul Comunist Marxist-Leninist (MLKP), o formaţiune interzisă în Turcia fiind considerată 'teroristă'. Ea riscă pînă la 15 ani de închisoare.

Această cetăţeană germană de origine turcă în vîrstă de 33 de ani, care lucrează printre altele ca jurnalistă şi traducătoare pentru o mică agenţie turcă de presă de stînga - Etkin Haber Ajansi (ETHA) -, este judecată împreună cu alte 17 persoane.

Ea este acuzată în special că a asistat la manifestaţii şi funeralii ale militanţilor MLKP, dar susţinătorii săi consideră că este vorba despre un proces politic.

La prima audiere, în octombrie, Tolu a respins toate acuzaţiile formulate împotriva ei.

După tentativa de lovitură de stat, relaţiile dintre Germania şi Turcia, două ţări partenere în cadrul NATO, s-au tensionat puternic.

Berlinul condamnă ferm amploarea epurărilor întreprinse în Turcia după puciul eşuat, în cursul cărora peste 50.000 de persoane au fost arestate şi mai mult de 140.000 concediate sau suspendate.

La rîndul său, Ankara acuză Germania că dă dovadă de indulgenţă faţă de "terorişti", adăpostind separatişti kurzi şi presupuşi participanţi la puci.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?