X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Poetul Vasile Romanciuc a marcat cea de-a 70-a aniversare

17 dec. 2017,, 12:31   Societate
15269 0

Poetul Vasile Romanciuc, laureat al Premiului Național, deținător al medaliei ”Mihai Eminescu” și al Ordinului de Onoare, a împlinit astăzi 70 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut la 17 decembrie 1947 în satul Bădragii Noi, Raionul Edineț. În 1972 a absolvit Facultatea de Filologie, secția ziaristică a Universității de Stat din Moldova. A fost redactor la Radio Chișinău, consilier la Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, redactor la editurile „Literatura artistică”, ”Știința” și ”Museum”. Din 2000 este redactor-șef al Editurii „Prut Internațional”.

A debutat editorial cu placheta ”Genealogie” (1974), urmată de volumele de versuri: ”Citirea proverbelor”, ”Note de provincial”, ”Un timp fără nume”, ”Din tată-n fiu”, ”Marele pustiu invizibil”, ”Recitirea proverbelor”, ”Olimpul de plastic”, ”Lasă un semn”, ”Cuvîntul ne adaugă vedere”, ”Purtătorul de cuvînt al tăcerii” ș.a.

Totodată, a publicat mai multe cărți de versuri pentru copii: ”Dacă ai un prieten”, ”Mama coase-o floricea”, ”Pămîntul părinților, pămîntul copiilor”, ”Uriașul cu trei ochi”, ”Toate întîmplările se prefac în cuvinte”, ”Copilul cu aripi de carte”, ”Am un nume frumos” ș.a. Multe din versurile lui sînt cîntate. Împreună cu interpretul Mihai Ciobanu a editat CD-ul ”Rugă pentru noi”. Versurile sale au fost traduse în limbile rusă, ucraineană, franceză, italiană, engleză și bulgară.

Vasile Romanciuc este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (1976), membru al Uniunii Scriitorilor din România (1994), membru al PEN-Centrului Internațional (1996).


Potrivit scriitorului Arcadie Suceveanu, Vasile Romanciuc este ”un poet cu o voce morală limpede, care apelează la simbolurile poeziei tradiționaliste: casa, iubirea de țară, graiul, mama, spațiul natal, iar ca expresie – un poet eminamente modern”.

Vasile Romanciuc a fost distins cu Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1996), cu Premiul Național (2000), Premiul ”Nichita Stănescu” (2001), Diploma de Onoare a Consiliului Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret – IBBY (Basel, Elveția, 2002), Premiul ”Otilia Cazimir” al Salonului de Carte Românească (Iași, 2007), Marele Premiu ”Ion Creangă” al Salonului Internațional de Carte pentru Copii (Chișinău, 2010), cu Medalia "Mihai Eminescu", Ordinul de Onoare al Republicii Moldova și Ordinul „Meritul Cultural” – în grad de Ofițer, categoria A „Literatură” al României.

0
1
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?