X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Dodon: Regimul de la putere dezbină societatea moldovenească pe criterii false

13 dec. 2017,, 17:40   Politică
3210 11

Avizarea pozitivă a proiectului de lege care prevede redenumirea limbii de stat, în Constituţie, din moldovenească în română reprezintă încă o dovadă că regimul de la putere face tot posibilul pentru a dezbina societatea moldovenească pe criterii false.

De această părere este şeful statului, Igor Dodon, care se arată îngrijorat de multiplele tentative de divizare a societăţii moldoveneşti, subliniind că denumirea limbii de stat ca „limbă română” este viziunea partidului de la guvernare şi a sateliţilor săi şi nu poate fi impusă ca ideologie oficială a statului în Constituţie.

„Sînt profund îngrijorat de aceste tentative de divizare a societăţii moldoveneşti, dar şi de faptul că se încalcă flagrant Constituţia Republicii Moldova. Amintesc şi cu această ocazie că art. 5 din Legea Supremă „Democraţia şi pluralismul politic”, în alin 2. prevede că „nici o ideologie nu poate fi instituită ca ideologie oficială a statului”", a menţionat Igor Dodon.

Potrivit preşedintelui ţării, prin decizia de astăzi a Guvernului, se creează un precedent periculos, cînd Curtea Constituţională stabileşte noi norme şi noi reguli, drept pe care nu-l are.

„Nu e exclus că vor urma şi alte decizii ale CC, care vor ridica mingea la fileu guvernării pentru adoptarea altor decizii grave pentru ţară şi cu caracter antidemocratic", a adăugat Dodon.


Tododată, şeful statului a făcut apel la raţiune, menţionînd că astăzi Guvernul a dat dovadă de un comportament iresponsabil, iar asemenea decizii trebuie să le ia doar cetăţenii Republicii Moldova.

„Fac apel şi pe această cale la raţiune şi avertizez despre gravele consecinţe pe care le poate avea un astfel de comportament iresponsabil, ca cel de care a dat dovadă astăzi Guvernul. În chestiuni atît de importante trebuie să decidă poporul, prin referendum, dar nu reprezentanţii unei puteri care nu are nicio legitimitate", a punctat Igor Dodon.

La fel, Dodon a ţinut să le reamintească celor de la guvernare că majoritatea cetăţenilor susţin că vorbesc limba moldovenească şi anume aceasta trebuie să fie denumirea oficială a limbii de stat, iar prin decizia de astăzi, Guvernul sfidează direct opinia majorităţii cetăţenilor.

„Sper că deputaţii, acei care vor lua decizia finală pe marginea respectivului proiect, vor conştientiza gravitatea problemei şi vor respinge proiectul. Dar dacă totuşi se va merge mai departe, în calitatea mea de preşedinte, voi face tot posibilul pentru ca interesele majorităţii cetăţenilor să fie respectate şi acest proiect să nu ajungă lege", a conchis preşedintele ţării.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?