Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Moldova vrea comerț liber cu Egiptul

13 dec. 2017,, 12:20   Economie
2674 0

Republica Moldova intenționează să semneze un acord de liber schimb cu Egiptul, însă autoritățile acestei țări nu au decis încă să înceapă negocierile cu privire la acest document.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, în cadrul Summitului OMC desfășurat la Buenos Aires, vicepremierul Octavian Calmîc a avut o întrevedere bilaterală cu ministrul Industriei și Comerțului al Egiptului, Tarek Qabil, în cadrul acesteia fiind discutate avantajele semnării unui acord de liber schimb între Republica Moldova și Egipt, al cărui proiect a fost transmis în 2016 autorităților de la Cairo, relatează NOI.md.

În context, Octavian Calmîc a subliniat importanța valorificării potențialului de promovare a exporturilor de fructe, legume și alte produse agricole în Egipt, în special merele, care reprezintă un produs comercializat la nivel regional, precum și posibilitatea cumulării originii în cazul importului de materii prime din Egipt procesate în Republica Moldova și exportate în UE .

Tarek Qabil a menționat că poziția părții egiptene pe marginea proiectului acordului de comerț liber propus de partea moldavă va fi prezentată în scurt timp. Oficialul egiptean a specificat că, în cazul în care condițiile acestuia vor fi considerate necesare și atractive, cele două părți vor purcede la negocierea acestuia. În acest sens, Republica Moldova a realizat deja toate procedurile interne.

În prezent, Republica Moldova și Egiptul aplică setul de reguli de origine comun pentru regiunea pan-mediteraneană, elaborat de către Uniunea Europeană.


În prezent, țara noastră are acorduri de liber schimb cu UE, CSI, Turcia, etc. În scurt timp urmează a fi inițiate negocierile privind semnarea unui asemenea document cu China.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?