X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Comisia de la Venetia critică dur legea care limiteaza drepturile moldovenilor din Ucraina

9 dec. 2017,, 13:45   Societate
2965 1

Comisia de la Veneția critică articolul 7 al Legii educației din Ucraina, care se referă la folosirea, în educație, a limbii de stat, a limbilor persoanelor aparținînd minorităților naționale și a altor limbi, notează NOI.md, citînd o postare a consilierului prezidențial Corneliu Popovici.

”Amintim că luna trecută, președintele ucrainean a promis „că va ține cont de toate recomandările care vor veni de la Comisia de la Veneția pentru a modifica legislația în acel sens”.

Vineri, 8 decembrie 2017, Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) a Consiliului Europei, a adoptat Opiniai privind prevederile art. 7 al Legii educației din Ucraina, care se referă la folosirea, în educație, a limbii de stat, a limbilor persoanelor aparținînd minorităților naționale și a altor limbi.

Opinia Comisiei de la Veneţia confirmă evaluarea cu privire la impactul negativ al art. 7 din legea amintită asupra drepturilor persoanelor aparţinînd minorităţilor naţionale din Ucraina. Comisia de la Veneția critică art. 7 din legea amintită și cere modificarea sa, apreciind că acesta este vag, lipsit de precizie juridică și de claritate, și nu garantează în mod adecvat dreptul la educație în limba minorităților. Comisia cere astfel amendarea art. 7 și înlocuirea sa cu un text mai echilibrat și mai clar. Comisia constată că Legea implică o diminuare a oportunităților de învățare în limbile minorităților, putînd fi ridicată chiar o problemă de constituționalitate a Legii.

Menționăm că președinția Republicii Moldova, șeful statului Dodon Igor, în mod repetat și-au manifestat îngrijorarea față de adoptarea noii Legii a educației din Ucraina, care afectează dreptul la educație a minorităților naționale, inclusiv a moldovenilor”, a scris Popovici în postarea sa.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?