X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Conducerea țării transmite condoleanțe familiei lui Vladimir Curbet

8 dec. 2017,, 18:30   Societate
2471 0

Conducerea țării adresează condoleanțe familiei îndurerate şi tuturor celor care l-au cunoscut și apreciat pe Vladimir Curbet.

Necrologul este semnat de președintele țării, Igor Dodon, președintele Parlamentului, Andrian Candu, premierul Pavel Filip, şi de către ministra educației, culturii și cercetării, Monica Babuc, transmite IPN.

„Astăzi s-a stins din viață marele Maestru Vladimir Curbet, omul care și-a dedicat întreaga viață tradițiilor coregrafice și expresiei artistice a dansului popular, a fost prim-maestru de balet și a educat zeci de generații de artiști în cadrul Ansamblului Național Academic de Stat de Dansuri Populare „Joc”. Suntem profund îndurerați și regretăm această pierdere enormă”, se menționează în necrolog.

Născut în localitatea Susleni din raionul Orhei, la 5 decembrie 1930, Vladimir Curbet a absolvit școala de muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău în anul 1966. În 1958 devine conducător artistic și prim-maestru de balet al Ansamblului Moldovenesc Academic de Stat de Dansuri Populare „Joc”. „Vladimir Curbet a regizat și a prezentat cu ansamblul „Joc” circa 10 mii de spectacole în peste 70 de țări, dansul popular devenind carte de vizită şi simbol al Republicii Moldova în străinătate, iar ansamblul „Joc” – un adevărat ambasador al culturii naționale. Creația Maestrului ocupă o filă aparte în Patrimoniul Naţional”, se menționează în necrolog.

Condoleanțe au transmis și mai multe partide politice de la Chișinău. „Astăzi a încetat din viață un mentor și un pedagog înțelept, un om al cărui nume este asociat cu un întreg capitol din istoria culturii naționale. Vladimir Curbet și Ansamblul legendar „Joc” a devenit de mult timp cartea de vizită a republicii noastre. Astăzi, Republica Moldova a pierdut un om mare. Această persoană unică va rămâne în memoria tuturor prietenilor, colegilor, discipolilor și admiratorilor talentului lui Vladimir Curbet”, a scris pe o rețea de socializare președintele Partidului Socialiștilor, Zinaida Greceanîi.

„Fiecare dintre noi a simțit această moarte ca o pierdere personală. Nu este surprinzător, suntem martori Epocii Curbet, locuitorii țării pe care a proslăvit-o și a glorificat-o în întreaga lume”, a declarat președintele PCRM, Vladimir Voronin. El menționează că generațiile viitoare trebuie să facă totul pentru a ne asigura că moștenirea sa creativă este păstrată și apreciată de descendenți. Aceasta va fi cea mai bună amintire a acestui mare om.

Maestrul Vladimir Curbet, s-a stins din viață în dimineața zilei de vineri, 8 decembrie, la vârsta de 87 de ani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?