Numărul utilizatorilor de internet a crescut substanțial

8 dec. 2017,, 14:20   Societate
2245 0

În Moldova numărul utilizatorilor de internet a crescut substanțial, iar autoritățile, în această privință, consideră că prioritatea lor este de a asigura digitalizarea serviciilor publice pentru a le îmbunătăți accesibilitatea și calitatea.

Acest lucru a fost declarat de către secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii din Moldova Vitalie Tarlev, secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, în cadrul Conferinței regionale privind Internetul și Agenda Digitală, care s-a desfășurat în perioada 6-7 decembrie curent, organizată de Ministerul Economiei și Infrastructurii în parteneriat cu Oficiului Consiliului Europei și Delegației Uniunii Europene în Moldova în cadrul Programului de parteneriat pentru buna guvernare.

Potrivit unui comunicat al Ministerului, Tarlev a menționat că progresele înregistrate în dezvoltarea infrastructurii de comunicații au permis să se obțină, într-o perioadă scurtă de timp, creșterea numărului utilizatorilor de internet la cca 78%, cu un nivel ridicat al cererii de conținut digital dezvoltat local. Pentru a răspunde acestor cereri, punerea în aplicare a programelor, care sporesc accesibilitatea și calitatea serviciilor publice, prin digitizarea acestora și a business proceselor aferente, constituie o prioritate pentru Guvernul Republicii Moldova.

Secretarul de stat a subliniat că dezvoltarea sectorului tehnologiilor informației și comunicațiilor a Strategiei naționale pentru dezvoltarea societății informaționale „Moldova digitală 2020” are un impact major asupra dezvoltării economice durabile a țării și armonizarea cadrului legal de internet cu standardele Consiliului Europei și a celor mai bune practici europene.

De asemenea, el a accentuat că Conferință regională privind internetul și agenda digitală a constituit o platformă potrivită de partajare a experienței și schimbului de opinii privind impactul internetului asupra dezvoltării economice durabile, luînd în considerare protecția dreptului de acces la informație și libertatea de exprimare, combaterea criminalității cibernetice, respectarea dreptului la viață privată și la protecția datelor cu caracter personal, dreptului la remediu eficient al litigiilor în internet, guvernanța internetului, dar și armonizarea cadrului legal de internet în Moldova cu standardele Consiliului Europei și a celor mai bune practici europene.


Impactul internetului asupra dezvoltării economice durabile, abordarea multiparticipativă a guvernanței internetului în țările Parteneriatului Estic și rolul Consiliului Europei în domeniul protecției drepturilor omului pe internet au fost printre subiectele principale abordate în cadrul Conferinței regionale privind internetul și agenda digitală.

De asemenea, Conferința a reprezentat un forum flexibil pentru a discuta standardele Consiliului Europei privind drepturile utilizatorilor pe internet și responsabilitățile furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice, aspecte ce țin de protecția copiilor în mediul online. Totodată, participanții au avut posibilitatea de a împărtăși cele mai bune practici în domeniu, precum și de a identifica provocările comune și discuta acțiunile pe viitor în țările Parteneriatului Estic.

Circa 70 de reprezentanți ai autorităților publice, ai comunității de afaceri și ai societății civile din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina au participat la Conferință.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?