Cum este falsificată istoria Moldovei

Cum este falsificată istoria Moldovei

În anul 1600, în timpul domniei lui Ieremia Movilă, Moldova rezista unei incursiuni a lui Mihai Viteazul, domnitorul Tarii Românesti, care cucerește Statul Moldovenesc prin forța armelor și se proclamă domn.

 Peste cîteva luni armatele lui Mihai Viteazul sînt alungate de oștile domnitorului moldovean Ieremia Movilă. Moldova își restabilește independența statală. Manualele de «Istorie a românilor», dar si unele filme documentare falsifica această pagină de istorie, considerînd-o "o primă unire a românilor". Este denigrat (cu rea-voință ori din ignoranță) domnitorul moldovean Ieremia Movilă. În realitate moldovenii l-au alungat pe M. Viteazul și l-au susținut cu arma în mînă pe domnitorul lor, Ieremia Movilă.

Istoricul N. Iorga scria: „Cucerirea Moldovei se făcu repede, dar nu trebuie să ne închipuim că moldovenii erau bucuroși de dînsa... mulți din supușii lui Ieremia Vodă priveau intrarea lui Mihai, nu ca pe a unui domn... venit să îndeplinească unitatea neamului în aceeași formă politică, ci ca pe a unui cuceritor străin, ambițios și neastîmpărat, care turbură țările din vecinătatea sa".

(Lucian Boia, „Istorie și mit în conștiința românească", p.222).

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load