Cîți cetățeni moldoveni primesc salarii în plic

Cîți cetățeni moldoveni primesc salarii în plic

Salariile în plic primesc aproximativ 8,8% din populația angajată în cînpul muncii din Moldova, relatează NOI.md.

Aceste date au fost publicate de Biroul Național de Statistică (BNS), care menționează că, conform rezultatelor unui sondaj, 7,8% din populația ocupată primește tot salariul în plic și 1% - doar o parte din acesta.

Potrivit BNS, cele mai mari ponderi ale salariaților care primesc salarii „în plic” se estimează pentru activitățile din agricultură (51,5%), comerț (16,5%) și industrie (5,4%).

Munca nedeclarată în rîndul salariaților a constituit 8,2%, fiind în creștere față de indicatorii din trimestrul III al anului precedent (7,7%). Practica de angajare fără semnarea contractelor individuale de muncă (în baza unor înțelegeri verbale) este mai frecventă printre salariații bărbați (9,7%) decît salariații femei (6,9%). Cele mai mari ponderi ale salariaților care lucrează doar în baza unei înțelegeri verbale sînt estimate în agricultură (49,9%) și comerț (17,0%).

În sectorul informal au lucrat 14,8% din totalul persoanelor ocupate în economie, iar 37,7% au avut un loc de muncă informal. Din numărul persoanelor ocupate informal salariații au alcătuit 16,3%.

Numărul persoanelor sub-ocupate (persoane ocupate, care, în cursul perioadei de referinţă, au dorit să lucreze ore suplimentare, a căror timp de lucru, la toate locurile de muncă avute, a fost sub un prag de ore stabilit (40 ore), şi care au fost disponibile să lucreze ore suplimentare dacă ar fi avut această oportunitate) a fost de 65,4 mii, ceea ce reprezintă 5,2% din totalul persoanelor ocupate. Numărul persoanelor din această categorie a scăzut cu 11,6% (8,6 mii) în comparație cu trimestrul III 2016.

 

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load