O nouă decizie importantă a BNM

O nouă decizie importantă a BNM

Banca Națională a Moldovei (BNM) a redus rata de bază aplicată pentru principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu încă 0,5 puncte procentuale – de la 7% la 6,5% pe an, relatează NOI.md.

În plus, Comitetul executiv al BNM a decis să reducă și cu 0,5 puncte procentuale ratele dobînzilor la credite și depozite peste noapte, reducîndu-le, respectiv, de la 10% la 9,5% și de la 4% la 3,5% anuale.

Totodată, BNM a menținut norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 40% din baza de calcul și norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 14% din baza de calcul.

Potrivit unui comunicat al BNM, decizia a fost luată în baza celor mai recente analize macroeconomice și ajustării prognozei inflației pe termen scurt și mediu pe fondul latenței transmisiei impulsurilor de politică monetară asupra inflației.

BNM menționează că ajustarea curentă a demonstrat valabilitatea prognozei, precum și a asumărilor și ipotezelor care au stat la baza acesteia. Conform ajustării curente a prognozei, cererea agregată va genera în continuare presiuni dezinflaționiste. În contextul lipsei devierilor pronunțate ale asumărilor de la ultima prognoză a BNM, publicată în luna noiembrie, rata anuală a inflației va reveni în cadrul intervalului de variație de ± 1,5 puncte procentuale de la ținta de 5 procente în trimestrul I al anului 2018.

Totodată, BNM remarcă evoluția ascendentă a inflației în luna octombrie pînă la nivelul de 7,9 la sută anual, cauzată, în principal, de majorarea prețurilor la produsele alimentare pe fondul condițiilor meteorologice mai puțin favorabile pentru fructele și legumele autohtone din ultimele trei luni, precum și a prețului la carne.

Astfel, inflația în luna octombrie 2017 a atins nivelul său maximal și, începînd cu luna noiembrie 2017, are o traiectorie descendentă.

În perioadele ce urmează, configurarea politicii monetare se va efectua în funcție de riscurile și incertitudinile asociate procesului inflaționist.

BNM va monitoriza și va anticipa în continuare evoluțiile economice interne și externe, astfel încît, prin strategia de țintire a inflației, să asigure menținerea stabilității prețurilor pe termen mediu.

Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc la 27 decembrie 2017.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load