X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

"Diamantul păcii" din Sierra Leone a fost vîndut cu 6,5 milioane de dolari

6 dec. 2017,, 04:01   Externe
5120 0

"Diamantul păcii" pus în vînzare direct de guvernul din Sierra Leone a fost adjudecat la licitație luni, la New York, cu 6,53 de milioane de dolari, o vînzare care ar trebui să marcheze o ruptură cu era faimoaselor "diamante ale sîngelui", relatează AFP.

Cumpărătorul este bijutierul britanic Laurence Graff a indicat, în cadrul unei conferințe de presă la New York, Martin Rapaport, președintele Rapaport Group, care a organizat vînzarea și s-a angajat să nu perceapă comision.

Diamantul de 709 carate (circa 140 de grame) a fost descoperit în martie de angajați ai unei societăți de prospecție minieră care este condusă de pastorul evanghelic Emmanuel Momoh, în provincia Kono.

Pastorul Momoh a cedat diamantul neprelucrat guvernului din Sierra Leone, care s-a angajat să-l vîndă și să-i verse 26% din produsul cesiunii, respectiv 1,69 milioane de dolari, din care 339.000 de dolari vor merge la cei cinci angajați care l-au descoperit.

Guvernul a mai dat asigurări că 74% din banii obținuți din vînzare vor merge în mare parte (59%) la administrația fiscală, dar și la un fond de dezvoltare al regiunii cu diamante (15%).


Prețul vînzării este inferior celui care a fost propus în cadrul primei tentative de vînzare din luna aprilie din Sierra Leone, de 7,1 milioane de dolari, operațiune anulată la momentul respectiv de guvern, care a considerat că suma este insuficientă.

"Poate acesta este prețul transparenței", a comentat Martin Rapaport pe tema scăderii prețului.

Obiectivul președintelui Ernest Bai Koroma și al guvernului său este de a încuraja societățile de prospecție să rupă cu era "diamantelor sîngelui", pietrele prețioase care au servit la finanțarea conflictelor în Africa, în special în Sierra Leone (1991-2002), prin intermediul uni trafic care nu era controlat de autorități.

"Este o zi istorică pentru noi", a declarat purtătorul de cuvînt al președintelui Koroma, Abdulai Bayraytay, prezent la conferința de presă.

"Am schimbat istoria", a adăugat el, dînd asigurări că produsul vînzării acestui diamant "va contribui la schimbarea vieții cetățenilor din Sierra Leone".

Cu banii proveniți din vînzare, guvernul ar trebui să garanteze "apă, electricitate și drumuri bune pentru popor", a solicitat Gibril Sesay, vînzător în Sierra Leone.

"Suma achitată pentru diamant a fost mult mai mică decît se anticipa", și-a exprimat la rîndul său regretul Beatrice Cole, o funcționară care a privit la Freetown licitația transmisă în direct la televiziune.

"Cred că ceea ce am început va continua", a declarat pastorul Momoh în cadrul conferinței de presă, încurajîndu-i și pe alții să-i imite demersul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?