Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Ce beneficii are sfecla roşie pentru organism

22 mai. 2021,, 21:31   Externe
4290 0

Sfecla roşie îşi merită cu prisosinţă locul în rîndul legumelor de toamnă pentru efectele sale sanogene importante.

Încă din antichitate şi-a cîştigat titlul de ,,leguma- medicament’’, iar asta datorită proprietăţilor sale importante pentru aparatul cardiovascular, stări anemice şi tumorale.

„Sfecla roşie este o sursă importantă de vitamine din complexul C, B, acid folic, minerale precum magneziu, cupru, fier, potasiu dar şi fibre. Este o legumă versatilă, care poate fi consumată atît în stare crudă, conservată sau fiartă, singură sau în combinaţie cu alte legume. Poate fi un ingredient cheie pentru ciorbe, salate, burgerii vegetali sau sucuri, care îi pun în valoare nutrienţii'', susţine medicul Florin Ioan Bălănică, care îţi spune de ce e necesar să o incluzi în meniul tău!

Beneficiile sfeclei roşii

„Oamenilor care se confruntă cu stări anemice le recomand să includă în meniul zilnic sfecla roşie datorită conţinutului important de fier, magneziu şi vitamina B6, esenţial pentru combaterea anemiei. Unul din principalele sale roluri este acela de a stimula procesul de formare a globulelor roşii (hematiilor), care îmbunătăţeste astfel oxigenarea ţesuturilor şi participă la menţinerea în condiţii optime a inimii, muşchilor şi nervilor.


Susţin totodată introducerea în dietă şi a altor legume bogate în fier, precum legumele de culoare verde mazărea şi fasolea verde, spanacul, urzica. Datorită capacităţii sale de stimulant al sistemului imunitar, este un aliat de nădejde în sezonul rece, cînd creşte incidenţa intercurenţelor respiratorii pe fondul unei imunităţi scăzute'', precizează Dr. Florin Ioan Bălănică.

Sfecla este cea mai bună sursă de antioxidanţi şi nitraţi naturali, stimulează eliberarea unei molecule (oxidul nitric), cu rol vasodilatator, îmbunătăţind astfel circulaţia sangvină şi tensiunea arterială. Recomand consumul regulat de sfeclă roşie pentru pacienţii cu boli cardiovasculare, deoarece este un adjuvant nutriţional excelent pentru tratamentul antihipertensiv.

Vitaminele şi pigmenţii organici din rădăcina de sfeclă au efect hipocolesteroleminat, previn procesul de îngroşare a arterelor şi scad astfel riscul de ischemie coronariană. Totodată, pigmenţii au un efect extraordinar în menţinerea elasticităţii vaselor de sînge, îndeosebi a venelor.

Le recomand consumul regulat de sfeclă roşie persoanelor predispuse spre varice, deoarece participă activ la prevenirea formarii dilataţiilor şi stazelor venoase. În ceea ce priveşte persoanele cu varice deja constituite, acestea trebuie să ţină cure cu sfeclă roşie pentru a preveni extinderea acestora.

Efectul pe care sfecla îl are asupra diabeticilor

Sfecla roşie are efecte hipoglicemiante, motiv pentru care o recomand pacienţilor diabetici. Este săracă în grasimi, hipocalorică şi are un indice glicemic mediu, adică zaharurile din compoziţie produc o creştere lentă a profilului glicemic.

Datorită bogăţiei sale în substanţe cu efecte antioxidante, vitamine (C, A, B1, B2), fibre insolubile si flavonoide, sfecla roşie este utilă pentru prevenirea leucemiei, a cancerului pulmonar şi gastric. Fibrele, substanţe nedigerabile din rădăcina de sfeclă, curăţă tubul digestiv, putînd participa astfel la prevenirea cancerului de colon şi de rect. Totodată, rădăcina este utilă în profilaxia formelor de cancer hormono-dependente, cum ar fi cel testicular, de prostată sau la sîn, mai ales datorită pigmentului pe care îl conţine şi care ajută la încetinirea dezvoltării tumorilor .

Substanţele active din sfecla roşie au calitatea de a ajuta la eliminarea toxinelor acumulate în organism prin materii fecale, transpiraţie şi urină. Recomand consumul de sfeclă, deoarece fibrele şi polizaharidele secretate de această rădăcinoasă au rolul de a debloca tranzitul intestinal şi de a elimina toxinele din colon, fiind un puternic laxativ.

După o cură cu suc de sfeclă, efectele detoxifiante pot fi vizibile prin stările de greaţă, tulburările de tranzit intestinal, mirosul neplacut al excreţiilor.

Cum poate fi consumată sfecla roşie

Sfecla roşie poate fi consumată în stare crudă, sub forma unei salate de crudităţi cu alte rădacinoase, precum morcovul, ţelina, pătrunjelul, salata verde, coaptă, în coajă sau fiartă. După fierbere, sfecla roşie se dă prin răzătoare, se pot adăuga 1-3 rădacini de hrean rase şi sare. După gust se poate adauga şi puţină miere. Sucul, fie doar din sfeclă sau în combinaţie cu alte legume, e o sursă bună de vitamine, antioxidanţi şi fibre. Supa de sfeclă e o variantă excelentă de meniu pentru o zi din anotimpul rece, cînd alimentaţia este mai saracă în vitamine.

Recomand consumul de sfeclă roşie pentru conţinutul său bogat în fibre, vitamine şi antioxidanţi. Pentru efectele sale pe aparatul cardiovascular este un bun aliat tratamentului medicamentos al persoanelor hipertensive sau coronariene.

Tototdată, o cură de sfeclă roşie, consumată sub diverse forme, poate juca un rol esenţial în stările astenice, anemice şi în reglarea tranzitului digestiv. Persoanele supraponderale nu pot consuma regulat şi în cantităţi mari sfecla, fie că e sub formă crudă sau suc!

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?