Ce creștere prognozează BERD pentru economia Moldovei

Ce creștere prognozează BERD pentru economia Moldovei

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) prognozează creșterea PIB-ului Moldovei în anul 2017 cu 3%, iar în 2018 în țara noastră se așteaptă o creștere economică de 3,5%.

Despre acest lucru se menționează în noua ediție a raportului Eurobank Transition 2017-2018.

Experții Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare notează că economia Moldovei se află din nou  în creștere, după declinul din 2015, cînd PIB-ul a scăzut cu 0,4%. În anul 2016, PIB-ul Moldovei a crescut cu 4,3%, fapt la care a contribuit și recolta bună a culturilor agricole, restabilirea consumului gospodăriilor casnice, majorarea exporturilor de bunuri și servicii. În anul 2017, creșterea economică a continuat în țară, iar în prima jumătate a anului 2017, PIB-ul Moldovei a crescut cu 2,8%.

Experții BERD au remarcat slăbirea presiunilor inflaționiste, stabilizarea leului moldovenesc, în anul 2016, după deprecierea cu 33,6% față de dolarul american în perioada 2014-2015. Datorită indicilor de export puternici și a restaurării remitențelor din străinătate, leul s-a stabilizat cu 13,5%, față de dolarul american, în primele 9 luni ale anului 2017. În această perioadă transferurile bancare către țară au crescut cu 9,5%, după scăderea lor, în ultimii doi ani.

Rezervele oficiale valutare au crescut de la 1,8 miliarde de dolari, la sfîrșitul anului 2015 pînă la 2,6 miliarde de dolari, către sfîrșitul lunii septembrie 2017.

Experții BERD au subliniat că Moldova are un nou program de finanțare FMI, prevăzut pentru trei ani, care a fost aprobat în noiembrie 2016, după ce autoritățile moldovenești au finalizat acțiunile prioritare, axate, în principal, pe sectorul bancar. Ei consideră că noul program FMI a contribuit la stabilizarea economiei Moldovei.

Experții Băncii Europene menționează că perspectivele pe termen scurt de creștere economică în Moldova sînt pozitive. Prognozele de creștere actuale de 3% în 2017 și de 3,5% în 2018 se datorează stabilizării macroeconomice și îmbunătățirii mediului extern. Cu toate acestea, prognoza este supusă incertitudinii datorită unei baze economice înguste, concentrate pe agricultură. După cum subliniază experții BERD, sectorul financiar al țării rămîne vulnerabil, în ciuda măsurilor recente de îmbunătățire a supravegherii bancare și a bazei normative.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load