Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Poroșenko promite un referendum rapid pe tema aderării la NATO și UE

1 dec. 2017,, 15:10   Externe
1904 0

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat vineri desfăşurarea "într-un viitor foarte apropiat" a unor referendumuri pe tema aderării Ucrainei la Uniunea Europeană şi la NATO.

Acesta s-a declarat convins că populaţia se va pronunţa în favoarea intrării în UE şi NATO, ceea ce ar duce la o degradare suplimentară a relaţiilor Kievului cu Moscova, transmite AFP, conform agerpres.ro.

"Într-un viitor foarte apropiat, vor fi organizate în Ucraina referendumuri" privind aderarea la UE şi NATO, a declarat vineri Poroşenko, într-un discurs, fără să avanseze o dată concretă. "sînt convins că poporul ucrainean îmi susţine iniţiativa", a dat el asigurări, promiţînd un rezultat "net pozitiv" pentru referendumul de aderare la UE şi calificîndu-şi ţara drept "ferm angajată în procesul de integrare euroatlantică".

Potrivit unui sondaj realizat la sfîrşitul lunii octombrie şi începutul lui noiembrie de trei institute ucrainene, 56% dintre ucraineni sînt favorabili aderării la UE, în timp ce 43% doresc ca ţara lor să adere la NATO, 33% se opun şi 13% nu se pronunţă.

Ucraina şi-a exprimat intenţia de a adera la NATO după ce un guvern prooccidental a fost constituit în februarie 2014, după revoltele din piaţa Maidan, anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia şi declanşarea unui conflict în estul separatist. Înaintea acestor evenimente, doar 20% dintre ucraineni erau favorabili aderării ţării lor la NATO.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?