Poroșenko promite un referendum rapid pe tema aderării la NATO și UE

Poroșenko promite un referendum rapid pe tema aderării la NATO și UE

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat vineri desfăşurarea "într-un viitor foarte apropiat" a unor referendumuri pe tema aderării Ucrainei la Uniunea Europeană şi la NATO.

Acesta s-a declarat convins că populaţia se va pronunţa în favoarea intrării în UE şi NATO, ceea ce ar duce la o degradare suplimentară a relaţiilor Kievului cu Moscova, transmite AFP, conform agerpres.ro. 

"Într-un viitor foarte apropiat, vor fi organizate în Ucraina referendumuri" privind aderarea la UE şi NATO, a declarat vineri Poroşenko, într-un discurs, fără să avanseze o dată concretă. "sînt convins că poporul ucrainean îmi susţine iniţiativa", a dat el asigurări, promiţînd un rezultat "net pozitiv" pentru referendumul de aderare la UE şi calificîndu-şi ţara drept "ferm angajată în procesul de integrare euroatlantică". 

Potrivit unui sondaj realizat la sfîrşitul lunii octombrie şi începutul lui noiembrie de trei institute ucrainene, 56% dintre ucraineni sînt favorabili aderării la UE, în timp ce 43% doresc ca ţara lor să adere la NATO, 33% se opun şi 13% nu se pronunţă. 

Ucraina şi-a exprimat intenţia de a adera la NATO după ce un guvern prooccidental a fost constituit în februarie 2014, după revoltele din piaţa Maidan, anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia şi declanşarea unui conflict în estul separatist. Înaintea acestor evenimente, doar 20% dintre ucraineni erau favorabili aderării ţării lor la NATO. 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load