X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

UE va aloca peste 600 mil. euro pentru statele din vecinătatea estică

30 noi. 2017,, 15:51   Economie
2977 0

Parlamentul European a adoptat astăzi Bugetul Uniunii Europene (UE) pentru anul 2018, care prevede alocarea a 602,5 milioane de euro pentru statele din vecinătatea estică, inclusiv Republica Moldova, notează NOI.md.

Față de Bugetul UE din 2017, s-a reușit obținerea unei creșteri a fondurilor destinate vecinătății estice cu 58,5 milioane de euro.

„Prin creșterea alocărilor pentru vecinătatea estică, Uniunea Europeană dă un nou semnal politic de reafirmare a angajamentului de a ajuta statele care au acorduri de asociere cu UE, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, să realizeze reformele de care au nevoie pentru a-și întări economia și instituțiile. Acest sprijin este esențial pentru Republica Moldova și o ajută să-și consolideze economia și instituțiile și să devină mai competitivă economic. Sprijinul pe care Uniunea Europeană îl oferă este concret și substanțial, însă trebuie să vedem progrese concrete și din partea autorităților Republicii Moldova. Pentru aceasta, este nevoie ca Guvernul să implementeze reforme ce consolidează justiția, statul de drept și sectorul bancar și să îmbunătățească astfel viața de zi cu zi a oamenilor. În acest fel ne asigurăm că banii pe care îi acordăm Republicii Moldova sînt bine utilizați și contribuie la îmbunătățirea nivelului de trai al oamenilor. Am alocat, de asemenea, fonduri pentru a combate propaganda și dezinformarea pe care Federația Rusă o practică tot mai adesea în raport cu statele europene. Tot în bugetul de anul viitor, am alocat bani, în premieră, pentru tinerii ce dețin cetățenia unui stat membru UE pentru a putea beneficia, la împlinirea vîrstei de 18 ani, de un bilet gratuit de tren valabil timp de o lună în 30 de țări europene dacă doresc să viziteze Europa”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan după votul din plenul Parlamentului European.

Bugetul UE 2018 prevede, totodată, mai mulți bani pentru crearea de locuri de muncă la nivel european, pentru investiții în cercetare, inovare și siguranța cetățeanului față de proiectul inițial propus de Comisia Europeană.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?