X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Brazii de Crăciun ai lui Dorin Chirtoacă (FOTO)

30 noi. 2017,, 19:00   Capitala
10725 0

Chișinăul intră în perioada sărbătorilor de iarnă, care sînt de neconceput fără de principalul atribut al acestora.

Precedenții cinci ani, luminițele pe brad erau aprinse de primarul Dorin Chirtoacă, în prezent suspendat. Multe dintre aceste podoabe de iarnă au stîrnit revolta cetățenilor, care, aflîndu-se în centrul Chișinăului, stăteau și îi țineau pe copii mai departe de principalul atribut al Revelionului și Crăciunului. Cum s-a schimbat aspectul brazilor de Crăciun în ultimii cinci ani puteți să aflați din studiul efectuat de NOI.md.

Ultimul brad pe care Dorin Chirtoacă urma să aprindă luminițele în calitate de primar general a fost „podoaba” din anul 2016. Însă edilul căzut în dizgrație nu a fost prezent de sărbători. El a preferat să plece la Strasbourg (Franța) și obligația sa i-a revenit șefei Direcției generale cultură, Lucia Culev. Pomul propriu-zis a fost adus din satul Văsieni, Raionul Ialoveni, unde aceasta a crescut timp de 37 de ani. Pentru decorarea bradului de 17 metri au fost nevoie de două mii de jucării și ornamente, precum și aproximativ șapte kilometri de ghirlande.


Protestele de opoziție din 2015 le-au făcut pe autoritățile municipale să schimbe locul tradițional al pomului de Crăciun și să-l plaseze lîngă Arcul de Triumf. Din cauza faptului că pînă în ultima clipă nu se știa sigur unde va fi instalat pomul de Crăciun, autoritățile municipale, după cum spunea Dorin Chirtoacă, trebuia să aleagă un brad „modest”. Acesta nu a depășit înălțimea de 15 metri și, potrivit observatorilor, a fost „prea strîmb” pe fundalul Arcului de Triumf.

În anul 2014, în calitate de principal pom de Crăciun al republicii, a fost selectată o „podoabă de pădure” cu o înălțime de aproximativ 20 de metri, care nu a fost transportată din zone îndepărtate: bradul creștea circa 35 de ani în curtea unuia dintre agenții economici din sectorul Poșta Veche, care l-a oferit gratuit autorităților municipale. Simbolul de Revelion și de Crăciun a fost decorat cu sute de jucării, iar lungimea ghirlandelor a depășit doi kilometri. Aproximativ 60 de mii de lei au fost cheltuiți pentru instalare, jucării și decorațiuni. Locuitorii și oaspeții Municipiului Chișinău au putut admira Pomul de Crăciun pînă la 14 ianuarie 2015.

„Predecesorul acestuia” din 2013 a fost cu cîțiva metri mai mic, dar și cu cîțiva ani „mai în vîrstă”. Pomul de Crăciun de 40 de ani a fost adus din satul Coșernița, Raionul Criuleni. După o serie de discuții, s-a decis ca acesta să fie instalat în imediata vecinătate a clădirii Guvernului, deși ponderea celor care doreau să vadă pomul lîngă Arcul de Triumf a fost destul de mare. Bradul a costat autoritățile municipale 15 mii de lei, aceeași sumă fiind alocată din buget pentru transportul și instalarea lui.

Cel mai „bătrîn” pom de Crăciun din ultimii ani a fost bradul instalat în centrul Chișinăului în 2012. Arborele de aproximativ 50 de ani a fost tăiat în una dintre curțile capitalei. „Podoaba” cu înălțimea de aproximativ 20 de metri a fost decorată cu 800 de globuri și un șir de luminițe de cinci kilometri lungime. În ceea ce privește transportul pomului, aici autoritățile municipale au reușit să economisească considerabil, precum și pe decorațiuni, multe dintre ele fiind scoase din rezervele de anul trecut. Lucrările de instalare a bradului au costat aproximativ 15 mii de lei.

Anul acesta, după cum s-a anunțat recent, Pomul de Crăciun va fi pentru prima oară adus din Ucraina. Acesta va fi transportat cu trenul din regiunea Ivano-Frankovsk, iar ceremonia de aprindere a luminițelor festive va avea loc la 1 decembrie. În viitorul apropiat vom putea vedea dacă „podoaba verde" din străinătate a reușit să-i depășească pe „predecesorii” săi de anii trecuți.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?