X 
Arşiţa stiri: 195
Jocurile Olimpice stiri: 161
Transnistria stiri: 1458

Igor Boțan: Misiunea de pacificare a fost un simbol al victoriei regimului transnistrean asupra Moldovei

31 iul. 2013,, 09:56   Politică
4144 4
Foto: nr2.ru
„Misiunea de pacificare a fost un simbol, de fapt, al victoriei regimului transnistrean asupra Moldovei, cu participarea Federaţiei Ruse”, a declarat analistul politic Igor Boţan, directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, într-un interviu pentru postul de radio „Europa Liberă”.

Potrivit analistului, după această victorie propriu-zisă şi simbolică, a urmat o perioadă în care forţele de menţinere a păcii au fost garanţia menţinerii regimului din Transnistria, care şi-a instituit toate organele statale, pînă în 1997, cînd Republica Moldova, prin memorandumul Primakov de la Moscova, a decis să recunoască Transnistria drept parte egală în procesul de negocieri.

„De atunci această misiune de pacificare este simbolul prezenţei militare ruseşti în regiune şi garanţia Federaţiei Ruse că regimul transnistrean se află la adăpost şi, sub acest adăpost, poate să se dezvolte în continuare”, consideră analistul politic.

Boțan a subliniat că cetăţenii Republicii Moldova achită prezenţa militară rusească în Transnistria. „Să nu uităm că noi am cedat 1/3 din potenţialul industrial al Republicii Moldova, pe care l-a preluat Federaţia Rusă. Să nu uităm de cantitatea de muniţii care era estimată la cîteva miliarde de dolari şi care a revenit Federaţiei Ruse. Să nu uităm că în prezent procurăm 75% din energia electrică de la Cuciurgan – care era a Republicii Moldova şi a devenit a Federaţiei Ruse”, a subliniat Boțan.

”Misiunea pacificatoare este bine controlată de către Federaţia Rusă și are un anumit scop… Republica Moldova insistă asupra înlocuirii misiunii de pacificare cu observatori civili. Occidentul insistă asupra acestui lucru, dar trebuie să avem răbdare pînă cînd va exista, va veni acea conjunctură, însă este foarte important această conjunctură să fie activ formată de Republica Moldova”, a conchis Igor Boțan.

Pe 29 iulie s-au împlinit 21 de ani de la instalarea forțelor de pacificare rusești în Transnistria.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав