X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Expert transnistrean, despre întrevederea în formatul 5+2: în sfîrșit avem un rezultat

29 noi. 2017,, 17:10   Politică
2889 1

După discuţiile îndelungate despre soluţionarea problemelor reale ale populaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului şi despre politica „paşilor mici” în reglementarea transnistreană, abia acum avem un prim rezultat serios. Astfel a comentat pentru INFOTAG jurnalistul şi expertul transnistrean Grigorii Volovoi semnarea de către Chişinău şi Tiraspol a celor patru acorduri la Viena.

El consideră că acesta este un rezultat al diplomaţiei austriece, dar şi un rezultat al negocierilor oligarhilor din Moldova şi Transnistria.

În opinia sa, autorităţile transnistrene au fost nevoite să recurgă la compromisuri serioase din mai multe motive.

„În primul rînd, s-a încheiat sprijinul financiar puternic de la Moscova, unde deja se vorbește fără echivoc despre o Moldovă unită. În al doilea rînd, poziția părții ucrainene afectează negativ situația economică din regiune, iar din acest motiv se atestă un exod al populației din Transnistria, fapt ce determină autorităţile să întreprindă acțiuni mai practice. În al treilea rînd, a sosit momentul cînd pe agenda de lucru apare noțiunea de „statut politic” ”, consideră expertul transnistrean.

El presupune că anul 2018 ar putea deveni un an în care se va elabora şi discuta statutul Transnistriei. În opinia sa, ar putea fi creată o anumită comisie pentru elaborarea acestui statut.

Potrivit lui, „ar fi corect ca acest statut să fie consolidat la nivel internaţional”.

„Comunitatea internaţională trebuie să dea un impuls părţilor cel puţin în crearea unui fond al unificării. Şi este vorba de miliarde de dolari. Cu un asemenea stimul, negocierile viitoare se vor desfăşura cu mult mai repede”, a remarcat Grigorii Volovoi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?