Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Activiștii “Greenpeace” au pătruns într-o centrală nucleară din Franța

28 noi. 2017,, 19:30   Externe
2394 0

Un grup de activiști “Greenpeace” au pătruns ilegal într-o centrală nucleară situată în orașul Ardeche, în sud-estul Franței.

Aproximativ 20 de militanți Greenpeace au pătruns prin efracție în centrala nucleară Cruas-Meysse din Ardeche "pentru a avertiza publicul cu privire la vulnerabilitatea extremă a bazinelor folosite la stocarea combustibilului uzat". O parte dintre aceștia s-au urcat pe o clădire care adăpostește bazinele folosite la răcirea tijelor de combustibil nuclear uzat, trăgînd în sus cu mai multe rachete de semnalizare pentru a arăta că "aceste centrale nu sunt suficient de bine protejate împotriva riscului unor atacuri externe".

"Greenpeace Franța solicită ca Electricité de France (EDF) să se preocupe de problema securității nucleare și să întreprindă eforturile necesare pentru a asigura siguranța celor mai expuse centrale, în special în zonele bazinelor de stocare a combustibilului uzat", se arată într-o declarație a organizației. EDF, operatorul centralelor nucleare de stat, care se ocupă de gestionarea planului de dezvoltare nucleară, a confirmat incidentul, susținînd că "intrușii au rămas în afara zonei de stocare a materialelor nucleare".

"Această pătrundere prin efracție nu a avut niciun impact asupra siguranței instalațiilor", a adăugat purtătorul de cuvînt al companiei. Cu 58 de reactoare în funcțiune, Franța este țara cea mai dependentă de acest tip de energie din întreaga lume, mai mult de trei sferturi din energia electrică provenind din surse nucleare.


Guvernul de centru a declarat că va mai dura ceva timp pentru a-și îndeplini angajamentul de reducere a dependenței țării de energia nucleară. Ca parte a planului său de protejare a mediului, guvernul a propus anterior închiderea a până la 17 reactoare, pentru a reduce producția de energie nucleară la 50% din necesarul țării, până în 2025, de la 75%, cât este în prezent.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?