Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Apă poluată și lipsită de viață – rezultatele expediției pe rîul Bîc (VIDEO)

30 iul. 2013,, 12:06   Societate
6258 0
Foto: moldovenii.md
Raionul Anenii Noi și municipiul Chișinău au cea mai poluată apă din tot rîul Bîc. Concluzia aparține unui grup de tineri, membri ai primei expediții ecologice pe rîu. Aceștia au monitorizat starea apei din rîul Bîc pentru a identifica sursele de poluare și factorii de degradare.

Concluzia la care au ajuns tinerii este de-a dreptul îngrijorătoare: dacă în raioanele Călărași și Strășeni apa este relativ bună, atunci în raionul Anenii Noi și Chișinău aceasta este ”rea și excesiv de poluată”. ”Am identificat în capitală spălătorii auto ilegale și un miros insuportabil, care vine direct din rîu. Mai mult, stațiile de epurare nu corespund normelor actuale și necesită o renovare urgentă. Municipiul Chișinău nu are o gunoiște civilizată, gunoiul se depozitează în lunca rîului și se spală cu ploile abundente în rîu”, a declarat Dumitru Holban Ulinici, participant la expediție.

În raionul Anenii Noi, tinerii au monitorizat trei puncte: satele Chetrosu, Bulboaca și Calfa. Aici, apa s-a dovedit a fi excesiv de poluată, fiind complet lipsită de viață. Aici au fost identificate mai mult probleme: stații de epurare nefuncționale, mirosul insuportabil al rîului, maluri lipsite de vegetație și fracții solide de deșeuri în apă. Mai mult, în satul Calfa există un depozit de pesticide, de șase tone, care poate să ajungă în rîul Bîc în urma unor ploi abundente.

Tinerii au venit cu mai multe inițiative, pe care le vor înainta autorităților. Ei propun ca poliția să sancționeze persoanele care își spală mașinile în rîul Bîc, sancțiunile pentru încălcările legislației să fie mai mari, albia rîului să fie curățită de mîl și stuf etc.

Expediția a avut loc în perioada 7-14 iulie 2013 și a fost sponsorizată de Ambasada SUA la Chișinău.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?