X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

„Recuperarea miliardului”, printre condițiile UE pentru asistența financiară

28 noi. 2017,, 12:10   Economie
5462 9

Guvernul de la Chișinău va trebui să îndeplinească în total 28 de condiții pentru debursarea ajutorului macrofinanciar în valoare de 100 de milioane de euro, notează Noi.md.

Informația a fost comunicată astăzi de ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, în urma ședinței săptămînale a PD. Printre condițiile înaintate se regăsește și avansarea investigației pe marginea furtului din sectorul bancar. Armașu a remarcat că toate angajamentele asumate vor putea fi realizate doar cu suportul politic din partea Parlamentului. Potrivit lui, asistența macrofinanciară este preconizată pentru anul viitor, iar suma de 100 de milioane de euro va fi alocată Moldovei în trei tranșe.

„Pentru fiecare tranșă sînt în între 8 și 10 acțiuni, în total sînt 28 de acțiuni. Banii vor fi eliberați pe măsura implementării acestor acțiuni. Obiectivele agreate cu UE întocmai coincid cu agenda de reforme pe care și-a asumat-o guvernul: reformarea instituțiilor statului, îmbunătățirea mediului de afaceri, lupta cu corupția și cu spălarea banilor, îmbunătățirea situației în sistemul bancar, chiar și acțiuni de recuperare a banilor sustrași din cele trei bănci”, a declarat astăzi Armașu.

Ministrul Finanțelor a ținut să precizeze că partenerii de dezvoltare așteaptă de la autoritățile moldovene o strategie clară de recuperare a banilor. „Trebuie să obținem ultimul raport al companiei Kroll, iar în baza lui vom elabora strategiae de recuperare și vom merge cu implementarea ei”, a adăugat Armașu.

Totuși, ministrul a ținut să explice că asistența macrofinanciară nu trebuie confundată cu suportul bugetar oferit de UE pentru reformele sectoriale. Acești bani sînt alocați sub formă de granturi și se achită în dependență de evaluarea reformelor.


„Pînă la sfîrșitul anului este preconizată alocarea a 21,5 milioane euro suport bugetar pentru 4 programe evaluate de UE: liberalizarea vizelor, liberalizarea comerțului, reforma finanțelor publice și reforma poliției, implementate în 2016. Ne bucurăm să constatăm că Guvernul și-a făcut treaba și a îndeplinit condițiile”, a subliniat ministrul Finanțelor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?