X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Moldova și BERD vor discuta acordul privind noul proiect din sectorul energetic

28 noi. 2017,, 12:21   Economie
1939 2

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va ajuta Moldova să implementeze un nou proiect în domeniul energiei, ce ține de conectarea rețelelor de electricitate dintre țara noastră și din România.

În special, Moldova și BERD vor negocia un proiect de acord de împrumut pentru implementarea proiectului "Interconectarea rețelelor electrice dintre Republica Moldova și România, faza I", relatează NOI.md.

Decretul privind inițierea negocierilor în cauză a fost semnat de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care a numit și a împuternicit o delegație oficială condusă de vicepremier, ministrul Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmîc. Din delegație fac parte și alți reprezentanți ai Ministerului Economiei și Infrastructurii, precum și ai Ministerului Finanțelor, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Cancelariei de Stat etc.

Șeful delegației, Octavian Calmîc, a primit autoritatea de a semna protocolul privind desfășurarea negocierilor și a altor documente legate de negocierile menționate.

Anterior, BERD și Banca Europeană de Investiții și-au exprimat disponibilitatea de a finanța proiecte privind interconectarea Republicii Moldova la sistemul de electricitate din România. În special, este prevăzută realizarea construcției Liniei electrice Isaccea-Vulcănești-Chișinău și a stației "Back-to-Back" pentru conectarea Republicii Moldova la sistemul energetic al UE prin România.


Realizarea proiectului va contribui la îmbunătățirea securității energetice a țării prin diversificarea surselor de aprovizionare cu energie electrică, prin promovarea concurenței pe piața energiei electrice, oferind oportunități alternative de cumpărare a energiei electrice, inclusiv de pe piața UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?