Turcia decretează luni o zi de doliu național

Turcia decretează luni o zi de doliu național

Turcia a decretat luni o zi de doliu național în solidaritate cu Egiptul, după atacul sîngeros care a avut loc vineri împotriva unei moschei în peninsula egipteană Sinai, o măsură surprinzătoare în condițiile în care relațiile dintre Cairo și Ankara sînt tensionate de mai mulți ani, informează AFP.

Drapelele vor rămîne în bernă în fața clădirilor oficiale pînă luni seara, în Turcia și la reprezentanțele sale din străinătate, a anunțat biroul premierului turc într-un comunicat, la trei zile după cel mai sîngeros atentat din istoria recentă a Egiptului.

Vineri, în jur de treizeci de oameni înarmați și agitînd un drapel al grupării Stat Islamic (SI) au lansat un atac împotriva unei moschei din Sinai, ucigînd peste 300 de oameni.

Sîmbătă, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a condamnat în mod ferm acest atac și a afirmat că 'Turcia este alături de poporul frate egiptean și împărtășește durerea lui'.

Coborîrea în bernă a drapelelor turce survine într-un moment în care relațiile cu Egiptul s-au degradat în mod brutal în 2013, după destituirea președintelui ales democratic al Egiptului, Mohamed Morsi, membru al Fraților Musulmani, de către generalul Abdel Fatah al-Sissi.

Președintele turc a denunțat la acea dată o lovitură de stat militară și și-a exprimat sprijinul pentru Morsi, cu care întreținea bune relații.

Cu toate acestea, liderii turci și-au exprimat de mai multe ori în ultimul an dorința de a-și îmbunătăți relațiile cu Egiptul, chiar dacă niciun progres concret nu a fost încă înregistrat.

Pentru regimul aflat la putere în Egipt, Turcia rămîne cu toate acestea un important sprijin al Fraților Musulmani, mișcare clasată drept 'organizație teroristă' de Cairo.

Săptămîna trecută, autoritățile egiptene au arestat 29 de persoane acuzate de spionaj în favoarea Turciei.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load