X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Dodon: Moldova nu are nicio șansă de aderare la UE

27 noi. 2017,, 10:10   Politică
3588 12

Președintele Igor Dodon susține că Summitul Parteneriatului Estic desfășurat săptămîna trecută la Bruxelles a confirmat caracterul iluzoriu al integrării europene, notează NOI.md.

Potrivit lui, dosarul Republicii Moldova se situează la coada preocupărilor UE. „Summitul Parteneriatului Estic a confirmat că dosarul Republica Moldova se află în cel mai jos sertar al preocupărilor Europei. Dezamăgirea europenilor față de Chișinău e constantă, iar șansele Moldovei de a se integra în UE sînt aproape egale cu zero pentru următoarele decenii. Se adeverește că pînă acum guvernările proeuropene au promovat o geopolitică a iluziilor. Dacă perspectivele integrării în UE lipsesc, înțelegem că guvernarea de la Chișinău utilizează retorica sa geopolitică antirusească nu atît pentru a deveni atractivă pentru Occident, că nu este, ci pentru a-și crea un fundal ideologic favorabil pe intern, din considerente politice și electorale”, a comentat Igor Dodon.

În acest context, afirmă demnitarul, retorica și geopolitica antirusească este nu doar nejustificată, ci și complet inutilă pentru relațiile cu Occidentul. Dodon este de părere că aceasta este extrem de nocivă pentru dezvoltarea socială și economică a țării noastre, deoarece creează dezbinare etnică și socială internă.

„În ultimii ani, cetățenii Republicii Moldova au fost supuși unei campanii de manipulare masive, al cărei scop era și este de a demonstra că aderarea la Uniunea Europeană este nu doar un obiectiv realizabil, ci și că se va produce într-un viitor apropiat. Și aceste manipulări se făceau și se fac pe fondul gravelor probleme cu care se confruntă Uniunea Europeană, dar și al mesajelor clare venite de la Bruxelles că UE nu intenționează să se extindă”.

Potrivit șefului statului, astăzi este mai evident ca oricînd că retorica proeuropeană a avut un singur scop – „de a crea un paravan perfect în spatele căruia se întîmplau lucruri foarte urîte”.


„Astfel, acoperiți de lozinca integrării europene, guvernările care au venit după puciul din 2009 au furat un miliard din sistemul bancar, au distrus tot ce mai rămăsese în economie, au capturat în totalitate instituțiile statului, pe care le-au pus în serviciul propriilor interese, au închis școli, grădinițe, au alungat din țară sute de mii de oameni”.

Potrivit oficialului, cel de-al cincilea Summit al Parteneriatului Estic a scos încă o dată în evidență faptul că Moldova este departe de UE, că la Bruxelles este conștientizată esența guvernării ce conduce țara în prezent și că Moldova nu are nicio șansă de a adera la UE.

„În aceste condiții, guvernarea este pur și simplu obligată să renunțe la pronunțata sa retorică antirusească. Revenirea la parteneriatul strategic real cu Rusia este o necesitate dictată de moment, acest lucru îl conștientizează oamenii și trebuie să îl conștientizeze și cei care pe moment controlează Parlamentul și Guvernul. Timpul experimentelor geopolitice și al jocurilor politice a trecut. Și acest lucru trebuie să-l înțeleagă și cei de la putere. Iar dacă nu-l vor înțelege, nu au decît să-și asume consecințele”, a conchis Dodon.

Menționăm că premierul Pavel Filip, însoțit de mai mulți miniștri, a participat săptămîna trecută la Summitul Parteneriatului Estic desfășurat la Bruxelles. Demnitarul a menționat că integrarea europeană rămîne proiectul de țară al Republicii Moldova și a lansat un apel către oficialii europeni să mențină angajamentul politic în relațiile cu vecinii săi estici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?