X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Vlad Filat: Nu ne-am propus să legăm cumetrii în coaliție

27 iul. 2013,, 14:24   Politică
4296 11
Foto: filat.md
Coaliţia Pro-Europeană trebuie să fie stabilă pentru a implementa pînă la finele mandatului reformele iniţiate şi pentru a atinge obiectivele propuse în programul de guvernare. Declaraţiile au fost făcute de către preşedintele PLDM, Vlad Filat, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” la postul de televiziune N4, transmite IPN.

Vlad Filat a discutat despre coaliţie în contextul în care una dintre componentele acesteia, grupul liberalilor-reformatori, a anunţat că-şi face partid. Preşedintele PLDM a spus că Republica Moldova este un stat de drept şi oricine poate să fondeze formaţiuni politice. „Pentru noi este important ca, coaliţia de guvernare să fie una stabilă, or colegii liberali reformatori sînt parte din această coaliţie”, a subliniat Vlad Filat.

Liderul PLDM a făcut o comparaţie cu fosta alianţă de guvernare, spunînd că acum în coaliţie este mai liniştit. „Decizia ca noua coaliţie să fie fără Ghimpu a fost una justificată. Acum avem mai puţină vorbăraie şi scandaluri în luarea deciziilor”, a menţionat Vlad Filat. Acesta a mai spus că le este recunoscător colegilor liberali-reformatori pentru maturitatea politică de care au dat dovadă, pentru că acum există un guvern funcţional şi o majoritate parlamentară.

Întrebat de ce a ales să facă coaliţie cu PDM, Vlad Filat a spus că nu a existat altă alternativă. „Pe de o parte erau comuniştii, cu care am încercat să avem mai multe acţiuni, dar obiectivele sînt atît de difere, încît este imposibil să se facă ceva. De aceea, am găsit compromisul cu PDM şi colegii din grupul Hadîrcă, pentru a duce mandatul la bun sfîrşit”, subliniat liderul PLDM.

Vlad Filat a declarat că pentru formaţiunea sa este important să aibă parteneri stabili în actul guvernării. „Nu ne-am propus să legăm prietenii, cumetrii. Pentru noi este important să avem parteneri puternici şi stabili pentru a realiza proiecte complicate de reformă şi să ajute Republica Moldova să meargă mai departe în procesul de modernizare a ţării”, a remarcat Vlad Filat.

Făcînd referire la rezultatele celor 50 de zile de activitate ale Guvernului, prezentate de premierul Iurie Leancă, Vlad Filat a spus că acţiunile realizate în acestă perioadă reprezintă continuitatea acţiunilor lansate anterior, iar unele proiecte sînt deja în faţă de finalizare în domenii ca reabilitarea şi construcţia drumurilor, ocrotirea sănătăţii şi altele. Referindu-se la şedinţele tematice ale Guvernului, convocate de prim-ministrul Leancă, Vlad Filat a declarat că asemenea şedinţe au avut loc şi înainte sînt benefice pentru a găsi soluţii la unele probleme.

Vlad Filat s-a referit şi la iniţiativa unor deputaţi de a sista transmisiunile on-line de la şedinţele Guvernului, menţionînd că Republica Moldova este unica ţară în care se practică acest lucru. Vlad Filat a spus că pe vremea cînd era premier a avut şi el intenţia să facă acest lucru, dar a renunţat, fiind convins nu doar de societatea civilă, ci şi de altă lume.

Guvernul a aprobat la 3 iulie iniţiativa unor deputaţi PLDM şi PDM prin care se propune ca şedinţele executivului să aibă caracter închis. Urmează ca şi Parlament să se expună. Dacă legea va intra în vigoare, presa va avea acces doar la declaraţiile după şedinţa executivului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?