Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Referendum pentru anularea sistemului mixt. Cui îi aparține inițiativa

21 noi. 2017,, 15:27   Politică
4321 3

Un grup de reprezentanți ai societății civile au anunțat astăzi că vor iniția un referendum republican în vederea anulării sistemului electoral mixt, comunică NOI.md.

Potrivit lor, această inițiativă este una cetățenească, neafiliată politic și urmărește scopul de a anula modificările la Codul electoral adoptate în Parlament de către deputații democrați și cei socialiști. Inițiatorii au anunțat că vor demara colectarea celor 200 de mii de semnături necesare în favoarea desfășurării referendumului, alegerile fiind unicul instrument democratic rămas pentru a apăra interesele cetățenilor, după cum au argumentat ei.

„Noi avem un parlament care nu ne reprezintă, un parlament care a votat un proiect de lege ce nu este în interesul nostru și vrem să anulăm această lege. Or, noi nu avem posibilitatea să o facem direct. Noi vrem ca poporul să adopte această decizie. Asta este unica chemare”, a relatat directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie.

Inițiatorii referendumului au lansat un apel către toate forțele politice din țară și către cetățeni, prin care i-a îndemnat să susțină demersul.

„Putem face istorie, pentru prima dată să votăm o lege - poporul să voteze o lege care nu poate fi anulată. Știm că va fi greu, ne vor fi puse piedici, dar nu putem tolera ce se întîmplă”, a menționat expertul în energetică Sergiu Tofilat.


Analistul politic Victor Ciobanu a explicat, la rîndul său, că implementarea sistemului electoral mixt nu a funcționat în statele vecine, Ucraina, România, și nu va funcționa nici la noi.

„Este regretabil că se introduce cu încălcări de oricare vreți. Nu a existat niciun consens de fapt la acest subiect, este o făcătură, după cum au constatat mai mulți politicieni”, a punctat Ciobanu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?