Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Licitație pentru finalizarea reparației unuia dintre drumurile Moldovei

18 noi. 2017,, 16:00   Economie
3115 0

În Moldova a fost anunțată o licitație pentru selectarea unui nou contractant pentru finalizarea reparării drumului Comrat-Ciumai, finanțat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Potrivit comunicatului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în special, este vorba despre repararea unei porțiuni a drumului M3 Chișinău-Giurgiulești, km 96 + 800 pînă la km 151 + 200. Contractul, pentru care a fost anunțată licitația pentru selectarea contractantului, prevede repararea porțiunii de drum M3 mun. Comrat (km 96 + 800) la sud prin satul Svetloie (km 122 + 800) pînă la satul Ciumai (151 km + 200 km).

Lucrările includ: finalizarea lucrărilor de terasament și asfalt, instalarea semnelor rutiere, marcarea, repararea trotuarelor, podurilor, structurilor de drenaj, crearea sensurilor giratorii, modernizarea stațiilor de autobuz, amenajarea teritoriului, iluminatul exterior, înlăturarea cablurilor de comunicații subterane etc.

La licitația pentru contractele, care urmează să fie finanțate din contul împrumutului BERD, pot participafirme din orice țară, care să îndeplinească o serie de criterii minime: cifra de afaceri anuală ca antreprenor în ultimii 5 ani să fie în valoare de cel puțin 10 milioane de euro, să fie disponibili sau sa aibă acces la activ lichide suficiente, necesare pentru a acoperi cheltuielile de construcție pentru 4 luni, în valoare de nu mai puțin de 2,5 mil. euro, experiența de succes a contractantului, cel puțin două contracte în ultimii 5 ani, similare cu lucrările propuse, fiecare dintre care fiind estimat la cel puțin 5 milioane de euro.

Documentele pentru participarea la licitație sînt acceptate pînă pe data de 12 decembrie a acestui an.

Anterior, șeful Reprezentanței Biroului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare în Moldova, Dmitri Gvindadze, la o întîlnire cu bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a declarat că Banca Europeană va contribui la finalizarea rapidă a reparării drumului Comrat-Ciumai din Găgăuzia, finanțat de BERD. Interlocutorii au discutat problema tărăgănării reconstrucției segmentului sudic al autostrăzii naționale M3 (Comrat-Ciumai).

Șeful autonomiei a menționat că din cauza contractantului compromis, termenele de finalizare a lucrărilor nu numai că sîntamînate, ci și că au loc în mod regulat accidente cu consecințe grave. Au fost identificate cazuri de abatere de la documentele de proiectare, inclusiv a cheltuielilor, motiv pentru care, după reconstrucția drumului, gospodăriile particulare s-au pomenit în zona de inundații. Șeful Biroului BERD din Moldova a menționat că din partea Băncii Europene vorfi întreprinse toate eforturile pentru ca proiectul să fie finalizat cît mai curînd posibil.


Anterior, a fost planificat ca porțiunea de drum "Comrat-Ciumai" va fi dată în exploatare înainte de 1 septembrie 2016. Reparația autostrăzii, care a început în 2012, le-a creat multe inconveniente locuitorilor din zonă. Primarii așezărilor, prin care trece porțiunea de drum reparată, au exprimat o serie de observații cu privire la activitățile companiei contractorului român Pa&Co. Ulterior, contractul cu aceasta a fost reziliat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?