Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ion Leahu: În raport cu Tiraspolul este necesară discutarea statutului politic sau "încetarea discuţiilor inutile"

25 iul. 2013,, 17:35   Societate
2940 0
Foto : vesti.md
Fostul membru al delegaţiei Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC), Ion Leahu, consideră că în raport cu Tiraspolul, Chişinăul trebuie să insiste pe discuţiile referitoare la statutul politic al regiunii transnistrene sau, în general, să "înceteze discuţiile inutile".

Potrivit Agenţiei "Infotag", într-un interviul pentru Moldova.ORG, Leahu a spus că Comisia Unificată de Control, în calitate de mecanism de menţinere a păcii, "de mult timp este eficientă în exclusivitate la nivelul indicat de reprezentanţii Federaţiei Ruse".

Leahu a reamintit că tensiuni în Zona de securitate au apărut sistematic, menţionînd în mod special despre incidentul din vara anului 2004, cînd reprezentanţii regimului, concentrînd un număr considerabil de angajaţi ai structurilor de forţă, au ocupat portul fluvial Varniţa.

"Cum am înţeles ceva mai tîrziu, scopul acţiunii era acapararea utilajului şi a navelor tehnice, care aparţineau unei societăţi pe acţiuni, care prezenta un mare interes economic pentru anumite persoane din administraţia secesionistă. În prezenţa reprezentanţilor forţelor de menţinere a păcii, au fost blocaţi angajaţii firmei şi sustrase navele – un remorcher, o şalupă şi extractorul de nisip. Noi, reprezentanţii R.Moldova în CUC, aveam de soluţionat două probleme – să restituim bunurile sustrase ilegal şi să scoatem din portul Varniţa militarii transnistreni. Acest caz m-a convins absolut că regimul este dispus să utilizeze forţa cînd consideră necesar şi nimeni nu poate, dar nici nu doreşte, să-l împiedice", a afirmat fostul membru al delegaţiei R.Moldova în CUC, Ion Leahu.

El consideră ridicolă propunerea făcută de fostul preşedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, de a oferi Transnistriei statut de "republică" în componenţa Moldovei.

"Ce i-a încurcat lui Voronin s-o facă în cei 8 ani de guvernare totală? Care ar fi temeiul legitim de acordare a statului de republică regimului secesionist – cultural, confesional, etnic? Nu există un asemenea temei. Şi Voronin astă o ştie. El conştient s-a antrenat în "hora de şantaj", pe care anumite forţe o joacă la indicaţia "fraţilor mai mari"", consideră Leahu. El consideră că după vacanţa de vară, situaţia din Zona de securitate va începe din nou să se tensioneze.

Numai în luna aprilie, în Zona de securitate au fost înregistrate nouă incidente diferite.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?