X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

ONU face apel la încetarea blocadei în Yemen

16 noi. 2017,, 20:30   Externe
2424 0

Trei agenții specializate ale Organizației Națiunilor Unite (ONU) au lansat ''un apel urgent'' către coaliția militară sub comandament saudit de a-și ridica în totalitate blocada din Yemen, avertizînd că milioane de oameni ar putea muri dacă nu ajung la ei ajutoare umanitare, relatează agenția DPA.

''Lansăm un nou apel urgent către coaliție de a permite intrarea de ajutoare vitale în Yemen'', confruntat cu cea mai gravă criză umanitară din lume, au afirmat într-un comunicat comun șefii a trei agenții ale ONU: Programul Alimentar Mondial (PAM), Fondul Internațional al ONU pentru Urgențe ale Copiilor (UNICEF) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

La începutul acestei săptămîni, alianța condusă de saudiți și-a atenuat blocada, redeschizînd unele porturi și aeroporturi, dar reprezentanții ONU spun că nu este suficient.

''Spațiul și accesul de care avem nevoie pentru acordarea de asistență umanitară este sufocat, punînd în pericol viețile a milioane de copii și familii vulnerabile'', au afirmat ei.


Circa 17 milioane de persoane din Yemen nu au un acces sigur la hrană, 14,8 milioane duc lipsă de asistență medicală elementară și aproape 400.000 de copii suferă de malnutriție acută severă, potrivit reprezentanților ONU. Există de asemenea peste 900.000 de cazuri suspecte de epidemie de holeră.

În plus, ''difteria se răspîndește repede, înregistrîndu-se 120 de cazuri diagnosticate clinic și 14 decese, în majoritate copii, în ultimele săptămîni''. De asemenea, ''cel puțin un milion de copii'' riscă contaminarea dacă este în continuare blocată furnizarea de vaccinuri și medicamente.

Yemenul, una dintre cele mai sărace țări arabe, se confruntă cu un conflict devastator pentru preluarea puterii, între un guvern susținut de saudiți și rebelii houthi sprijiniți de Iran, de la sfîrșitul anului 2014, cînd houthi au preluat controlul capitalei Sanaa.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?